Stor mangel på arbejdskraft i malerfaget
Malerfaget har haft god fremgang i 2021. Det ser nu ud til at være slut, fordi malermestrene ikke kan skaffe den nødvendige arbejdskraft. Forventningerne til 1. halvår 2022 er decideret negative.
Der har været en fin fremgang i omsætningen i malerfaget i løbet af 2021. Både i 1. og 2. halvår har netto 14 procent af virksomhederne haft en fremgang i omsætningen i forhold til 2020. Til gengæld ser det nu ud til at være slut, og det skyldes især mangel på arbejdskraft. Forventningerne til 1. halvår 2022 er decideret negative.
Det viser den netop offentliggjorte konjunkturundersøgelse fra Danske Malermestre. Undersøgelsen bygger på svar fra 158 malervirksomheder med en samlet beskæftigelse svarende til cirka 25 procent af malerfaget.
Det er set før, at malervirksomhederne har haft negative forventninger ved begyndelsen af et nyt år, og at disse forventninger siden er ”gjort til skamme” af en positiv udvikling. Det skyldes, at besvarelserne påvirkes af den almindelige sæsonudvikling.
- Men situationen denne gang er markant anderledes, idet ledigheden blandt malersvendene er usædvanligt lav samtidig med, at hele 38 procent af malervirksomhederne i december 2021 siger, at deres aktiviteter er begrænset af mangel på kvalificeret arbejdskraft, påpeger direktør i Danske Malermestre Ole Draborg.
Det tætteste man kommer på det niveau i en december måned, var i 2006, hvor 27 procent af malervirksomhederne var begrænset af mangel på kvalificeret arbejdskraft. Og ledigheden var i december 2021 3,75 procent eller det halve af ledigheden på samme tidspunkt i 2020.
- Med andre ord er en fortsat fremgang meget vanskelig på grund af mangel på arbejdskraft. Generelt er der stor mangel på arbejdskraft og dette er endnu et eksempel på, at der i den grad er behov for politiske reformer, der kan øge udbuddet af arbejdskraft, fastslår Ole Draborg.
Henvendelser vedrørende denne pressemeddelelse kan rettes til direktør Ole Draborg, Danske Malermestre på telefon 40851141.