Omsætningen i malerfaget en anelse bedre end ventet
Udviklingen i omsætningen i malerfaget har været en anelse bedre end forventet i starten af 2020, viser konjunkturundersøgelse 2. halvår 2020. Til gengæld er forventningerne til 2. halvår ikke imponerende i forhold til den normale udvikling i et 2. halvår. Kun netto tre procent forventer en stigende omsætning.
Malerfaget har overordnet set ikke haft et dårligt 1. halvår 2020. Faktisk har udviklingen i omsætningen været en anelse bedre end forventet i starten af 2020. Til gengæld er forventningerne til 2. halvår 2020 ikke imponerende i forhold til den normale udvikling i et 2. halvår. Kun netto tre procent forventer en stigende omsætning i 2. halvår 2020, viser Danske Malermestres Konjunkturanalyse for 2. halvår 2020.
- Når man ser på udviklingen inden for de forskellige kundegrupper tegner der sig et ret markant billede. Der har været vækst hos de private kunder og indenfor kommune, stat og institutioner, mens efterspørgslen indenfor erhvervslivet har været faldende, forklarer direktør i Danske Malermestre Ole Draborg, der mener, at det harmonerer glimrende med, at mange kommuner har valgt at fremskynde opgaver i lyset af coronakrisen, mens mange virksomheder har reageret ved at holde igen på investeringerne.
- Vi havde forventet, at private husstande ville have reageret på krisen ved at holde på pengene, men det er tilsyneladende ikke sket, fortsætter Ole Draborg.
Avancen under pres
Virksomhedernes avance har været under pres i 1. halvår af 2020. Bruttoavancen er kun steget hos netto fire procent af virksomhederne, hvilket er et brud på sidste års stigende tendens. Man har med andre ord skulle kæmpe mere for opgaverne.
Desuden tog ledigheden et voldsomt spring i april, hvor den ellers normalt ville falde på grund af sæson. Siden har ledigheden været kraftigt faldende uden dog at nå ned på tidligere års niveau. Malerfagets ledighed lå i starten af 2020 på niveau med 2019 og 2018.
- Men det er åbenlyst at coronakrisen har haft sin effekt. Vi forventer, at ledigheden i 2020 som helhed kommer til at ligge cirka halvanden til to procent over ledigheden i 2019, siger Ole Draborg.
Corona har ikke ændret sygefraværet
Til gengæld har Danske Malermestres medlemmer ikke oplevet ændring i sygefraværet som følge af coronaudbruddet. Det øgede fokus på hygiejne har virket to veje. Anbefalingen om at blive hjemme fra arbejde ved sygdomstegn vil isoleret set øge sygefraværet, men også have den effekt, at syge medarbejdere ikke smitter andre, raske medarbejdere.
- Danske Malermestre har ikke oplevet nogen ændring i sygefraværet. De fleste har oplevet et uændret sygefravær og enkelte har oplevet, at det enten er steget eller faldet, men gennemsnitligt set er fraværet ikke ændret, siger Ole Draborg.
Virksomhederne er blevet spurgt, om de har truffet en række foranstaltninger i forbindelse med coronakrisen. Besvarelserne viser, at der er stor fokus på de almindelige råd fra myndighederne, det vil sige god håndhygiejne, holde afstand og blive hjemme, hvis man føler sig syg. Der er også en del, der har iværksat mere omfattende foranstaltninger som for eksempel ekstra rengøring af lokaler, biler og værktøj. Endelig har hver tredje advaret ansatte mod at tage til lande, der ikke anses for sikre ifølge myndighederne.
De fleste kunder betaler fremsendte regninger
Men der er dog 11 procent af medlemmerne, der oplever, at fem til ti procent af kunderne ikke betaler fremsendte regninger trods rykkere.