Der er også problemer i malerfaget
Formanden for Danske Malermestre er overrasket over, at 40 procent af Malerforbundets medlemmer har følt sig seksuelt krænket, når malerfaget nu har så lang en tradition for at have mange kvinder ansat.
Malerforbundets nye undersøgelser viser, at 40 procent af medlemmerne har været udsat for seksuelle krænkelser. Hvis man tager kvinderne alene er tallet 55,5 procent. Det overrasker formand for Danske Malermestre Per Vangekjær, fordi malerfaget er det håndværksfag i byggeriet, hvor der er en lang tradition for at være flest kvinder ansat.
- I malerfaget har vi haft kvinderne tæt på længe, så det overrasker mig, at sexismen er så udbredt. Jeg troede kønnene i vores fag var gode til at respektere hinanden. Det ærgrer mig, at vi efter så mange år ikke har fundet en bedre balance, hvor vi har forstået at respektere hinanden, siger Per Vangekjær som reaktion på Malerforbundets nye spørgeskemaundersøgelse.
På den anden side har vi jo oplevet sexismen brede sig til alle brancher – politikere, læger, advokater, klassiske musikere, tandlæger, skuespillere og mange flere – og derfor ville det være mærkeligt, hvis ikke også malerfaget er ramt, lyder ræsonnementet fra Per Vangekjær.
Undersøgelsen viser, at både kvinder og mænd oplever uønsket fysisk berøring, sjofle vittigheder og kommentarer, uønskede kommentarer om deres udseende, ubehagelige drillerier med seksuelle undertoner og uønsket flirt eller tilnærmelser.
Lever i en anden verden
Formanden for Danske Malermestre vil derfor på ingen måde tale sexisme og krænkelser i faget ned. Hans tolkning er, at der må være mandlige kolleger, der ikke har forstået, at vi lever i en anden tid nu.
- Vi skal respektere hinanden. En forklaring kan være, at de, der krænker, ikke opfatter sig selv som krænkende. Men man kan ikke sige, at det bare er en tone i faget. Man krænker jo, hvis modtageren opfatter det sådan, fastslår Per Vangekjær.
Ligesom med tidligere overborgmester Frank Jensen er der jo ingen fælles forståelse mellem de to køn, hvor grænsen er. Den er usynlig – og med nogen personer, kan man gå længere med end andre.
- I dag finder kvinder sig ikke i krænkelserne, de siger fra, og sætter sig selv i respekt. Det er en svær balancegang for den enkelte i malerfaget, konkluderer Per Vangekjær, der heller ikke mener, at man kan sige, at kvinderne bare skal sige fra. For det kan alle ikke. Mange er bange for konsekvenserne.
Vi skal ikke leve med skurvognsjargon
Per Vangekjær oplever ikke selv de mest hyppige krænkelser, som medlemmerne af Malerforbundet lister op, hos kollegerne i malerfaget.
Det er ikke det generelle billede, men jeg anerkender, at vi har et problem. Tallene i Malerforbundets undersøgelse taler for sig selv. Det kan vi ikke se bort fra eller negligere, siger Per Vange kjær.
Malerforbundets undersøgelse viser også, at det oftest er kollegaer eller andre håndværkere, der står bag krænkelser – og i 20 procent af tilfældene er det kunder eller mester selv.
- Danske Malermestres medlemmer – malermestrene – kan ikke i hverdagen stå som arbejdsgivere og se, hvad der bliver sagt til medarbejderne. Hverken fra andre håndværkere, kolleger eller kunder. Vi har oplevet murersvende, der sidder i skurvognen og gør sig lystige, når en ung, lyshåret malerkvinde kommer ind. Det er klart, at det kan føles krænkende for det unge menneske, siger Per Vangekjær, der peger på, at tiden er ovre, hvor kvinder i byggefagene måtte leve med jargonen i skurvognene.
- Pinupkalenderen er nærmest forbudt nu. Vi lever i en anden tid, hvor vi alle skal acceptere, at der er helt andre grænser for, hvad vi bliver krænket af, end for bare kort tid siden, påpeger han.
Spilleregler = attraktivt for kvinder
Formanden for landets malermestre glæder sig til at se, hvor balancen er om et par år fra nu, hvor alle har anerkendt #metoo og #sexisme. Hans mener, at de enkelte malermestre skal lave et sæt spilleregler.
- Mit råd til malermestrene er, at de skal få en politik for, hvordan vi skal omgås hinanden på arbejdspladsen. Der er helt andre spilleregler for, hvad man siger til hinanden, end tidligere. Det her er ikke noget, der går over. Der er ikke noget med at sætte nøgne damer op i skurvognen eller tale frækt til kvinderne. Vi skylder os selv på den enkelte arbejdsplads at sætte et sæt spille regler op, siger Per Vangekjær, som hellere ser malerfaget være i front blandt byggefagene, så faget stadig er attraktivt for kvinderne. Malermestrene skal være med til at præge udviklingen, så vi fortsat har mange kvinder, der søger faget.