Opbakning til de lokale laug i Danske Malermestre
Det blev en livlig debat, da fremtiden for laugene
i Danske Malermestre var på dagsordenen på
oldermands- og formandsmødet i Maribo i oktober.
1000 kroners spørgsmålet: Kunne du tænke dig at blive bestyrelsesmedlem i et af de lokale laug? Her svarer 80 procent af deltagerne i en medlemsundersøgelse fra august nej.
Skal medlemsskabet af laugene være frivillige? Skal vi afskaffe kontingent til laugene og lade Danske Malermestre opkræve et ens beløb og distribuere pengene? Skal vi have et kursus for alle bestyrelsesmedlemmer og oldermænd? Skal vi ansætte en laugskonsulent, der hjælper med de praktiske gøremål? Skal vi lave et idékatalog til laugene?
Der var lagt op til en god debat og diskussion på årets oldermands- og formandsmøde i Maribo i oktober på baggrund af en medlemsundersøgelse med fokus på laugene fra august 2021. Her deltog 122 bestyrelsesmedlemmer i laugene og 383 menige medlemmer af Danske Malermestre.
Undersøgelsen viser overordnet, at det ikke er nogen brændende platform. Der er god tilfredshed med de lokale laug – men det største problem er at skaffe nye bestyrelsesmedlemmer. Undersøgelsen viste også, at der i dag er stor konkurrence med andre aktiviteter, så højdespringeren for ikke at deltage i laugsmøder er, at der ikke er tid. Der er medlemmer, der mener, at laugene er rene rødvinsklubber, mens andre sætter pris på de venskaber og relationer og det kollegiale fællesskab, de får i de lokale laug.
Stor konkurrence
Der var flere der talte om, at det er svært at få laugsmedlemmer til at møde op i lauget. Oldermand Morten Gadegaard fra Aalborg & Nørresundby Malerlaug fortæller, at ud af de 12 seneste medlemmer er der kun to, der møder op til arrangementerne i lauget.
- De unge har ikke tid til at deltage aktivt i lauget. Der er en kæmpe konkurrence med leverandører og alle andre fritidsinteresser og familien. Når de så ovenikøbet skal betale for at være med i lauget, er det en god idé, at vi i Danske Malermestre arbejder på et samlet kontingent, så vi kamuflerer prisen i et hovedkontingent til Danske Malermestre, siger Morten Gadegaard, der også mener, at de lokale laug bliver hægtet af i forhold til hovedorganisationen.
Det seneste eksempel er mæglingsfunktionen, som er hjemtaget til sekretariatet, da sagerne er blevet mere komplicerede og Danske Malermestre skal sikre ensartet behandling.
Det mener formand for Danske Malermestre og Københavns Malerlaug Per Vangekjær er overdrevet.
- Vi er ikke ude på at konkurrere med laugene, pointerer han.
- Det er svært at tiltrække nye medlemmer og vi bliver mindre og mindre synlige. Vi har ofte brugt mæglingsager til at få fat i nye medlemmer. Vi bliver koblet af til at være en social klub, siger Morten Gadegaard, der dog kvitterer for, at lauget er blevet inviteret med til de seneste mæglingsmøder.
Planlagte generationsskifter
Oldermand Rene Høyer Larsen fortæller, at det går fint med at skaffe medlemmer i Roskilde Malerlaug. De har for nyligt fået seks-syv unge nye medlemmer, som deltager i deres møder.
- Vi lagde en køreplan for et generationsskifte for tre-fire år siden og den har vi fulgt, forklarer han.
Oldermand Jørgen Larsen fra Midtjyllands Malerlaug fortæller, at bestyrelsesmedlemmer i lauget selv skal finde en afløser, når de træder ud af bestyrelsen.
På den måde får lauget yngre medlemmer, der har været selvstændige i et par år. Det giver en god dynamik, fordi de yngre har et godt netværk fra skolerne.
- Vi holder sociale arrangementer, der handler om, at vi skal lære hinanden at kende lokalt. Hvis vi nedlægger laugene, så tror jeg, at hele fundamentet for Danske Malermestre vil skride, siger Jørgen Larsen.
Det er direktør i Danske Malermestre Ole Draborg enig i.
- Laugene skal arbejde lokalpolitisk og med faglige arrangementer udover de sociale. Vi skal huske på, at Danske Malermestre er den organisation med den allerhøjeste organisationsgrad. Vi står for 75 procent af lønsummen i malerfaget. Derfor skal laugene være med til, at vi ikke mister medlemmer og at rekruttere nye.
Skal laug nedlægges?
Jesper Hørberg, oldermand fra Lollands Malerlav, har svært ved at rekruttere bestyrelsesmedlemmer til lauget.
- Det giver store udfordringer, fordi jeg forlader posten til næste generalforsamling. Derfor har bestyrelsen drøftet, at det ville være smart, hvis vi kan blive medlem af et område. Så kan vi udpege bestyrelsesmedlemmer på postnumre, så vi sikrer, at vi får medlemmer herfra til områdebestyrelser, foreslår han.
Andreas Nielsen fra Sønderjyllands Malerlaug kan godt forstå, at det er svært at lokke unge til de lokale laug.
- At sidde i et laug, er at sidde med en masse gamle malermestre, som taler om de gode gamle dage. Vi kan ikke rende til lokale arrangementer hele tiden. Derfor mener jeg, at vi skal bruge den model, at man betaler for eksempel 2000 kroner ekstra gennem hovedkontingentet til Danske
Malermestre – og så fordele det ud til de lokale laug.
Lønsumskontingent afskaffes i laugene?
Netop kontingentet til lauget blev diskuteret en del på oldermandsmødet i Maribo. Tanken kunne være et kronebeløb, der indbetales til Danske Malermestre i det samlede kontingent – for eksempel 2000 kroner – som distribueres ud i forhold til antallet af medlemmer i de lokale laug. Så er det ensartet for alle og medlemmerne får ikke oplevelsen af, at de betaler til et lokalt laug.
Oldermand Finn Murrekilde fra Odense Malerlaug mener dog, at der er laug, hvor det er svært at undvære lønsumskontingentet lokalt.
- Vi får da flere penge ind end de 2000 kroner, vi her taler om. Jeg ved godt, at der er stor forskel på, hvad man betaler til os og til andre laug. Men jeg er bare bange for, at et samlet kontingent kan dræbe nogle laug.
Oldermand Birthe Olsen fra Vordingborg Malerlaug fortæller, at de for femseks år siden ikke længere betaler kontingent på lønsum:
- Vi har både store firmaer og mange små – og vi konkluderede bare, at malermesteren med 20 ansatte ikke spiser mere end enemesteren til vores arrangementer. Vi lagde derfor økonomien om, så hvis der kommer mere end en pr. virksomhed, er der brugerbetaling på.
Interesse for ny laugskonsulent
Danske Malermestre har tidligere haft en laugskonsulent, der stod for det administrative som referater, indkaldelser og kontrakter med videre.
- Dengang var der nok tale om den forkerte mand, men funktionen var god. En af udfordringerne som oldermand er jo, at man har en masse om ørerne – kredsbestyrelsen, regnskaber og håndtering af bestyrelsen. Det ville være godt med professionelle til at hjælpe, siger Jesper Hørberg fra Lollands Malerlav.
Oldermand Jette Andersen fra Vestsjællands Malerlaug har sammen med bestyrelsen lagt en køreplan for det næste halve år. De skal ud til leverandører og afprøve produkter, de skal invitere seks potentielle medlemmer med til Nyborg Stævnet, de overvejer en tur til Farvemesse i Køln med leverandørerne.
- Faglige arrangementer kunne foregå i områderegi. Det er en god ide, hvis vi får ansat en laugskonsulent, som kunne tage sig af det administrative, som er oldermændenes og de lokale laugs største udfordring. Det ville være en lettelse, hvis professionelle tager over – og som kan tænke lidt ud af boksen.
Ole Draborg pointerer, at det netop er en god investering at invitere potentielle medlemmer med til Nyborg Stævnet i januar. Erfaringen viser, at mere end halvdelen ender med at melde sig ind i Danske Malermestre efterfølgende.
Lisette Andersen fra Danske Malermestres sekretariat opfordrer laugene til at Inspirere hinanden til, hvordan de byder nye medlemmer velkommen i laugene. Konklusionen blev, at sekretariatet i velkomstmailen skriver den lokale oldermands navn og telefonnummer.