Netværk på tværs af faget giver værdi
Facebookgruppen Bygningsmaler i Danmark vokser for tiden med cirka 100 nye medlemmer om ugen – og er det største netværk indenfor malerfaget med cirka 2400 medlemmer, da både malermestre, svende og elever kan blive medlemmer.
Initiativtageren til gruppen malersvend Michael Langsø Nielsen, startede gruppen i februar 2014, da han blev nægtet at skrive et opslag i fagbevægelsens sociale medier.
Initiativtageren til Facebook-gruppen Bygningsmaler i Danmark Michael Langsø Nielsen oprettede netværket for at give et frirum til malerne, som jo ikke behøver være enige med deres fagforening eller arbejdsgiver- og brancheorganisation.
– Jeg talte med mine kolleger, og vi fandt ud af, at vi manglede et sted uden for fagbevægelsen, hvor vi kunne tale frit, uden at nogen bankede os oven i hovedet. Her kunne vi udtrykke vores meninger og holdninger, siger Michael Langsø Nielsen, der har været ansat hos Malermester Svend Aage Sørensen i Melby i over 30 år. Hans arbejdsgiver Torben Sørensen ved godt, at han bruger tid som administrator på Facebooksiden.
Michael Langsø Nielsen bruger ikke sin arbejdsdag på det – andet end lige at kigge i frokostpausen. Men det bliver mindre og mindre, da medlemmerne internt hurtigt svarer på hinandens spørgsmål og forespørgsler. For når netværket vokser, vokser videnbasen tilsvarende. Siden august i år er gruppen vokset fra 200 til cirka 2400, der bliver slået 358 procent flere opslag op og kommentarerne er vokset med 2.300 procent.
Bygningsmaler er fællesnævner
Senere kom også arbejdsgiverne med, da flere af malersvendene blev selvstændige malermestre – og derfor savnede fællesskabet og videndelingen. En dag spurgte en elev om vedkommende måtte søge en elevplads i netværket.
– Min grundidé er, at vi alle er uddannede bygningsmalere – det er det der er fællesnævneren. Derfor er det underordnet om vi er medlemmer i en fagforening eller en arbejdsgiverorganisation – det handler om at udveksle erfaring og hjælpe hinanden – uanset om vi er svende, mestre eller elever, fastslår Michael Langsø Nielsen.
Det kan være at et opslag om olie-maling ender med en faglig debat mellem tilhængere af henholdsvis oliemaling og plasticmaling. Det er diskussionerne og meningsudvekslingen, der giver værdi for medlemmerne.
– Det er jo et kæmpe åbent netværk, hvor man får fornemmelse af, om der er noget at lave i branchen eller ej. Og står du i en situation, hvor du ikke kan løse opgaven med din egen viden – kommer de øvrige medlemmer hurtigt med ti mulige løsninger på dit konkrete problem. Det er viden og kommunikationen, der gør gruppen stærk, påpeger Michael Langsø Nielsen.
Sort arbejde er et no go
Netværket har vokset eksplosivt de sidste fire-fem måneder. Derfor er der også et sæt spilleregler – eller mere præcist 11 retningslinjer.
– Vi kan ikke have fuldtidsarbejdende svende, der søger ekstra arbejde i weekenden. Det lugter af sort arbejde. Så er der nogen, der søger arbejde, er det kun mestrene, der måsvare, for så går jeg ud fra, at de gør det lovligt, siger Michael Langsø Nielsen.
De små mestre hjælper også hinanden med opgaverne, hvis en anden mester efterspørger hjælp. En anden regel er, at det aldrig må blive personligt. Men faktisk har Michael Langsø Nielsen kun slettet seks opslag på de fem år Facebook-gruppen har eksisteret. Og han skriver altid til de pågældende, hvorfor det er slettet fra siden.
Mester bruger sociale medier aktivt
Malermester John Leutenberger fra Malermestrene Bent Roer Næsted & John Leutenberger ApS blev medlem af gruppen for to-tre måneder siden, da han tilfældigvis stødte på gruppen på Facebook.
– Jeg er også aktiv på andre sociale medier – for eksempel Danske Malermestres interne Facebook-gruppe, Vallensbækportalen og den nye indkøbsforening – og det er imponerende, at Bygningsmalerani Danmark er vokser fra 700 medlemmer til næsten 2400 på så kort tid. Det er godt, at der både er mestre, svende og elever samlet her, siger han.
Han tjekker om der går ledige svende, eller unge, der gerne vil have en læreplads. Eller følger debatter om nymodens maling som KABE Spartel. For eksempel om, hvordan det kan laves billigere.
– Det er en god måde at følge med i min branche på. Jeg har da anbefalet vores tre svende at være med i gruppen – og møder jeg malermestre, vil jeg også anbefale dem at være med i den tværgående Facebook-gruppe, siger John Leutenberger, der er aktiv bruger af sociale medier både til at skaffe nye kunder, få viden, dele viden og give sin mening til kende.
Elev henter faglig hjælp
Elev hos Malermester Svend Aage Sørensen A/S Nanna Dyrstrøm, der starter på 2. hovedforløb i marts og bliver færdiguddannet i juni 2020, får masser af inspiration i Facebook-gruppen.
– Jeg er i gang med at renovere derhjemme – og det er let at stille spørgsmål inde i gruppen. Det kan være, at andre kan anbefale et produkt, der virker. Jeg ser masser af billeder af gode resultater – og guides til, hvordan jeg skal gøre tingene, siger hun.
Nanna Dyrstrøm bruger også Bygningsmaler i Danmark til at få et overblik over, hvad der sker i branchen. Hun har nemlig planer om på sigt at blive selvstændig, og tænker det er et perfekt forum, hvis hun får brug for hjælp til større sager.
FAKTABOKS
Retningslinjer for Bygningsmaler i Danmark
Facebook-gruppen for malersvende, malermestre og elever i malerfaget er en lukket Facebook-gruppe, hvor alt malerrelateret må blive slået op. Ved overtrædelse af følgende retningslinjer, slettes indlæg og de respektive personer kontaktes om, hvorfor deres indlæg er slettet.
Opslag om sort arbejde er ikke tilladt og vil blive slettet.
- Stillingsopslag må kun besvares af interesserede ansøgere.
- Det er tilladt for malermestre at søge hjælp af andre malermestre.
- Svende som søger arbejde – udover deres normale arbejdstid, f.eks. i weekender – må kun besvares af malermestre.
- Det skal tydeligt fremgå af jobopslag om der søges malersvende eller elever.
- Elever må gerne søge elevplads.
- Reklamer for alt malerrelateret er tilladt.
- Historien om malerfaget gennem historien er tilladt.
- Humor og sjove indslag er tilladt.
- Medlemmerne må godt lave opslag om deres mærkesager.
- Det er tilladt med opslag om køb og salg.
- Bygningsmaler i Danmark tager ikke ansvar for handlerne. Det bliver mellem parterne.