Når byggeriet skal være grønt
Tre malermestre oplever at bæredygtighed i byggeriet fylder mere og mere. Men de er også fortrøstningsfulde, fordi leverandørerne hele tiden bliver skarpere på varedeklarationer og de krav, bygherrerne stiller til dokumentation i DGNB-byggeri.
Selvom malerarbejdet sætter et beskedent miljømæssigt aftryk i en byggesag på mellem halvanden til tre procent, så fylder bæredygtighed og dokumentation alligevel meget i danske malervirksomheder. For stort set alle store danske byggerier og byggepladser kører efter DGNB eller andre bæredygtighedscertificeringer. Og vil malermestrene med på de store byggerier, så er der ingen vej uden om.
En af de malervirksomheder, hvor dokumentation for bæredygtighed fylder meget, er aarhusianske Aros Maler Entreprise, hvor Erik Nielsen har ansvar for DGNB, drift og vedligehold og kvalitetssikring.
- DGNB fylder mere og mere indenfor dansk byggeri og der ligger mange ting i bæredygtighed. Efter en opstartsperiode, så giver dokumentationen ikke de store udfordringer længere. Vi finder i bund og grund ud af det, men vi bruger rigtig meget tid på de her sager. Men jeg satser på, at DGNB og bæredygtighed kommer til at falde på plads ligesom kvalitetssikringen gjorde i sin tid, fortæller Erik Nielsen.
I DGNB ENV 1.2 Miljørisici relateret til byggevarer er der 48 indikatorer. I malerbeskrivelserne kan man se om malermestrene skal leve op til for eksempel DGNB Guld eller Platin – så er der herunder forskellige facetter malerfaget skal leve op til.
Det hele er klarlagt og godkendt inden et byggeri går i gang, så det kører af sig selv. Det kan for eksempel være en ydervæg i beton. Hvilke grænser skal den leve op til? Hvor smukt skal den være for øjet? Det kan være på store legepladser, grønne områder, i en kælder, hvorfor der skal være godt oplyst i en trappeopgang, så beboerne føler sig trygge og så videre.
- Maleren har intet at gøre med, hvilke kriterier, der skal leves op til i DGNB-klassificeringen, det ligger under bygherre og arkitekt. Malerfaget lever 100 procent op til de krav, der stilles til os, siger Erik Nielsen, der mener, at malerfaget stadig hænger på et blakket ry fra fortiden på grund af uvidenhed, derfor ser han også arbejdet med bæredygtighed som en måde at få vist bygherrer og arkitekter, at malerfaget i dag ikke bruger farlige kemikalier.
Gået stærkt det sidste halve år
Hos Malerfirma Ernst Hansen i Tilst ved Aarhus er det konduktør Tommy Fihl, der har ansvaret for de store byggerier – og i stort set alle nybyggerier bygges efter DGNB-systemet. I dag synes han ikke arbejdet med bæredygtighed fylder så meget, men det har tidligere været udfordrende at skaffe dokumentationen fra leverandørerne.
- Det sidste halve år er det gået stærkt, og vi kan kontakte leverandørerne, der med det samme kan levere dokumentationen for deres produkter. Man snakker jo DGNB igennem cirka et halvt år før byggeriet går i gang – og vi har lige sat et byggeri i gang i uge 24, som er startet godt. For et halvt år siden kunne jeg ikke finde de DGNB-deklarationer, vi havde brug for. Men entreprenøren tillod, at vi fik det udskudt, så leverandørerne kunne lave den nødvendige dokumentation, fortæller Tommy Fihl, der har været på tre kurser indenfor DGNB og bæredygtigt byggeri hos tre grossister.
Bliver begravet i krav
De små håndværksmestre, der primært laver noget for private, kan komme til at blive begravet i dokumenter. Tommy Fihl tror dog ikke, at malermestrene er dem, der har de største problemer.
- Det var da en ordentlig omgang, da jeg for første gang skulle spise mig igennem en 70 siders DGNB-beskrivelse. Men i dag har jeg udarbejdet et DGNB-kartotek sorteret efter produkttyper som lofts- eller vægmaling ud fra de produkter vi bruger, og alt forarbejdet er lavet nu, så jeg kan plukke mellem produkterne og sætte dokumentationen ind i skemaet. Men den erfaring har den lille malermester jo ikke, siger Tommy Fihl, der håndterer tre til fire store byggesager om året.
Han foreslår derfor, at der bør udvikles en serie af DGNB-godkendelser, der knyttes til MBA’en, Malerfagets Behandlingsanvisninger, indenfor ny gipsvæg, spartel, grunder, malinger og fugemasse.
- Så kan de små malermestre ringe til grossisten og sige, at væggene skal behandles sådan og sådan ifølge MBA’en – og så kan grossisten have en pakkeløsning klar, siger Tommy Fihl.
Det bliver dog afvist af malermester og direktør i Rosenberg Malerfirma i Horsens Henrik Høj, der også er formand for Danske Malermestres Klima- og miljøudvalg. Han mener, at det vil kræve for meget arbejde i forhold til resultatet at have DGNB-certificerede produkter, som tilvalg til MBA-behandlinger.
- Det er leverandøren, der skal sørge for en let og overskuelig oversigt over hvilke produkter, der kan bruges til DGNB og de øvrige miljø-certificeringer. Det er iøvrigt vigtigt at have in mente, at DGNB ikke er den eneste miljø-certificering som findes. For tiden er vi også i gang med et Breeam-certificeret projekt, fortæller han.
Savner ensartethed på byggepladser
DGNB og bæredygtighed handler også om, hvordan folkene ledes på byggepladsen, hvordan affaldet håndteres, om der køres i elbiler og så videre.
- Det næste store er affaldssorteringen. Vi har to faste containere på byggepladserne, så vi kan sortere det forskellige affald. For det er os som malermestre, der har ansvaret for at håndtere sorteringen på byggepladserne. Med de kommende nye regler, skal vi sandsynligvis pille metalhankene af plasticspandene, forudser Tommy Fihl.
Malermester Henrik Høj savner ensartethed i den måde DGNB-certificeringen kører på forskellige byggepladser.
- Der kommer flere og flere krav for hvert år, så man skal virkelig være på, hvis man vil byde på de større byggerier. Det er vigtigt at være med fra opstartsfasen. Problemet er, at bygherrer og hovedentreprenører også famler lidt rundt. Vi har pt. tre DGNB-projekter kørende, som kører på hver deres måde i forhold til, hvordan der skal registreres og hvad de vil have af dokumentation, siger Henrik Høj, der mener, at de som malerfirma er 100 procent afhængige af leverandørerne, der skal levere dokumentationen.
Naturlig udtørring vil batte
Selvom DGNB i dag betyder mere administrativt arbejde, er det Henrik Højs håb, at det også kan gavne malerfaget på sigt. Med de nye krav til CO2-regnskab kan malerfaget måske endelig få nogle mere realistiske tidsplaner, hvor tvangsudtørring ikke længere er en nødvendighed.
- Tvangsudtørring bruger store mængder energi og vil på sigt næppe accepteres i miljø-certificerede byggerier. Bygherre, hovedentreprenør eller producenter bliver nødt til at finde løsninger, som kan eliminere behovet for tvangsudtørring. Hvad enten det betyder tidsplaner med plads til naturlig udtørring eller produkter som er udtørret fra producentens side, så er det vigtigt, at vi fremadrettet undgår projekter, hvor det er nødvendigt at bruge en tank olie i løbet af en weekend, blot for at få maleren i gang i nogle få rum, siger Henrik Høj.
Malerfirmaet Rosenberg har oplevet, at det administrative arbejde i forbindelse med projekter generelt er vokset meget de sidste par år. Tidligere var det ofte kun kvalitetssikringen der skulle administreres.
- Når vi i dag kigger på dokumentationskravene, så bliver der bare mere administrativt arbejde. Dokumentationen for bæredygtighed sluger meget tid. Derfor arbejder vi også i Danske Malermestre med, at vores medlemmer ikke skal komme for meget på bagkant. De skal have viden om bæredygtighed i malerfaget, fastslår Henrik Høj, som ærgrer sig over, at det ofte er praktikanter fra bygningskonstruktøruddannelsen, der arbejder med bæredygtigheden og det konkrete arbejde med DGNB-dokumentationen.
- Det er ærgerligt, fordi den erfarne viden forsvinder på den måde ud af virksomhederne, konstaterer han.