Loyalitet fremfor alt
De har hinandens ryg og forsvarer hinandens interesser. Den højeste værdi i et byggesjak er loyalitet overfor de andre i sjakket, viser undersøgelse. Det vejer tungere, end hvad mester siger.
I 2015 satte en gruppe forskere fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning sig for at undersøge, hvordan byggesjak organiserer deres arbejde. Hvilke værdier og normer, der var dominerende. Undersøgelsen viste, at det element, som vejede tungest i de 13 sjak, der var en del af undersøgelsen, var sammenholdet i teamet.
Det er værd at bemærke, hvad der således ikke vejer tungest. Nemlig fagligheden, reglerne, sikkerheden og hvad mester siger. De ting bliver overtrumfet af denne ene: Sjakket holder sammen. Det viser sig fx, at når et sjak skifter byggeplads og bliver mødt med nye regler, nye ledere, nye samarbejdspartnere, så bliver adfærden ikke i nævneværdig grad udskiftet af den grund – heller ikke selvom man får besked på det.
Og som leder er det et vilkår, man må leve med, mener malermester Kim Pelby, der fra sin egen hverdag genkender, at sjakket ikke uden videre er til at flytte, hvis noget strider mod dets normer. Han ser endda en tendens til, at medarbejderne holder stærkere sammen i dag end tidligere.
– På lønområdet kommer de gerne og fremfører deres synspunkter i flok. ”Nu har vi snakket sammen”, siger de, og så er det derfra, vi må tage den. Tidligere var det mere almindeligt, at de kom enkeltvist.
– Hvis der er et eller andet, de er utilfredse med, så oplever jeg også, at det kommer mere kollektivt fra dem i dag end tidligere, siger han og der understreger, at det er tendenser, som ikke har noget at gøre med, at hans medarbejdere har fået et mere belastet forhold til mester.
– Jeg har et fint forhold til mine fire medarbejdere. Men det betyder ikke, at det er nemt for mig at få dem til at gøre noget, de ikke selv synes er en god idé. For eksempel er de gode til at møde til tiden om morgenen, men der har bredt sig lidt en stemning af, at det er ok at smutte et kvarter før tid. Ikke hver dag, men hvis der lige er noget, man skal have ordnet.
Der kunne jeg gå ind og trumfe igennem, og sige ’det gider jeg ikke se igen’. Men jeg støder på en mur, fordi der har bredt sig den kultur i sjakket, at det må være i orden at gå lidt før, siger Kim Pelby, der har lært sig at vælge sine kampe med omhu.
– I mange situationer vælger jeg at se igennem fingre med nogle ting, selvom det ville være min klokkeklare ret som mester at påtale dem. Til gengæld kan jeg i nogle tilspidsede situationer, hvor vi fx er ved at overskride en deadline, tillade mig at appellere til sjakket om at give den en ekstra skalle, så vi kan blive færdige. I de situationer er de virkelig loyale, siger han.
Sammenhold trumfer sikkerhed
Det, der oprindeligt motiverede forskerne til at undersøge byggesjaks organisering af arbejdet, var den forhøjede risiko for arbejdsulykker, som alle i byggebranchen lever med. Spørgsmålet man ønskede at få besvaret var, om man ved atlære byggesjakkets værdisæt bedre at kende, kunne øge sikkerheden.
Det viste sig, at særlig den værdi i sjakket, at der skal tjenes så mange penge som muligt, kan få indflydelse på sikkerheden. Specielt når der arbejdes på akkord, føler svendene sig mere forpligtet overfor hinandens indtjeningsmuligheder end overfor sikkerhedsreglerne.
Kim Pelby er ikke klar over, hvor mange sikkerhedsregler, der på den konto er blevet tilsidesat i hans virksomhed. Men han ved, at det er foregået.
– Som mester er det kun noget man hører i krogene. ’Så gjorde vi lige sådan – for ja, der var lidt travlt’. Man holder sammen, og den, der bryder sammenholdet, får det svært på arbejdet. Det er næsten utænkeligt, at der kommer én og fortæller mig, at de andre i sjakket har overtrådt en sikkerhedsregel, siger Kim Pelby.