Kurven KNÆKKEDE i 2023
Set over fem år viser tal for byggebranchen, at afmatningen kom i år. Og selvom materialepriserne er stabiliseret, energipriserne er blevet mere normale, og der ikke længere er flaskehalse i forsyningskæderne, er antallet af igangværende projekter dalende.
2023 er året – set over en årrække på fem år – hvor kurven er knækket i byggeriet og dermed også i malerfaget. Der bliver igangsat færre projekter – og derfor går den samlede aktivitet ned.
Konklusionen kommer fra markedsspecialist Jimmy Rørbæk i Byggefakta, som overvåger alt byggeri i Danmark ved, at 18 researchere følger byggeprojekterne fra de helt tidlige planer og helt indtil byggeriet er afsluttet gennem blandt andet telefoninterviews.
- Der er set en stabilisering af materialepriser, om end på et højere niveau, renteniveauet er fortsat højt, og det påvirker finansieringsmulighederne, energipriserne er tilbage på et mere normalt niveau, og der er ikke flaskehalse i forsyningskæderne. Bygge- og anlægsbeskæftigelsen er stadig høj – men antallet af igangværende projekter er dalende, konstaterer Jimmy Rørbæk.
Der er sat professionelle projekter – business-to-business – i gang for 96 mia. kroner i 2023. Det er en yderligere nedjustering af prognosen med 1,3 mia. kroner efter 2. kvartal i 2023 – og det giver en tilbagegang på 14 pct. i forhold til 2022.
- Vi har haft en noget mere rolig start på 2023 med igangsatte og realiserede projekter for 56 mia. kroner mod 69 mia. kroner i første halvår af 2022. Det skyldes især boligbyggeriet. Så tempoet er sat markant ned i 2023 efter vi de seneste fem år har oplevet, at det næste år slog det foregående – selv i coronaåret, fastslår Jimmy Rørbæk.
Mest vækst i den grønne omstilling
Byggefakta er en del af Byggefakta Group med markedsledende virksomheder i hele verden. De leverer markedsdata, business intelligence-løsninger, analyser og software til virksomheder i byggebranchen i Europa.
Byggefaktas prognose for byggeriet i 2023 viser et samlet fald på 16 mia. kroner. Det skyldes primært markant mindre erhvervsbyggeri og en yderligere nedjustering af boligbyggeriet. Den eneste hovedgruppe, der viser den største vækst i 2023 er energi og renovation – men den er også væsentlig nedjusteret i 2. kvartal af 2023.
- Det er ikke så overraskende, at det er den kategori, der går fremad, fordi alle har fokus på den grønne omstilling, siger Jimmy Rørbæk.
Ærgerligt for malermestre med fagentreprise-dyk
Der har været en markant tilbagegang i totalentrepriser, hvor én bygherre sidder på det totale byggeri og hyrer underleverandører ind. Fra en markedsandel på 63 procent i 2022 til 50 pct. i 2023. Til gengæld er der en markant fremgang for hovedentrepriser, hvor den rådgivende del ikke er med, som udgør mindst 33 procent af byggeriet i 2023 mod kun 23 procent i 2022.
- Totalentre priser har den projekterende del med rådgivere og arkitekter. Skiftet til hovedentreprise fra totalentreprise er en trend, der primært skyldes det lavere aktivitetsniveau og det forventer vi fortsætter i 2024. Totalentrepriser bærer det samlede ansvar for rådgivning og økonomi – og det kan være en giftig cocktail af markedsmekanismer, som færre har lyst til, forklarer Jimmy Rørbæk, der mener, at det er vigtige tendenser i markedet, som malermestrene, der skal byde på projekter, skal holde øje med.
Der er på nuværende tidspunkt registreret fagentrepriser for 5,9 mia. kroner. I 2021 var tallet over 11 mia. kroner.
- Fagentrepriserne ser desværre ud til at få et ordentligt dyk, fordi der er færre private boligbyggerier i pipelinen og der generelt er et lavere niveau af projekter i 2023 – og det er i høj grad et problem for de mindre malermestre, der typisk byder på fagentrepriser, påpeger Jimmy Rørbæk.
Forskydning mellem regionerne
Der er stor forskydning i aktiviteten mellem regionerne i Danmark. Hovedstaden sidder på 38 procent af markedet for byggeprojekter for 32,8 mia. kroner. Det er et fald på 31 procent.
Sjælland, Syddanmark og Midtjylland står for hver 18 pct., mens Nordjylland tegner sig for otte procent af markedet. Sjælland har en vækst på 44 procent til 18,8 mia. kroner. Sydjylland har projekter for 19 mia. kroner efter et fald på ni procent og Midtjylland har et fald på 23 procent. Nordjylland har projekter for 6,8 mia. kroner efter en vækst på én procent.
- Det er ikke så mærkeligt, at der er store forskydninger mellem regionerne i forhold til projekter. Tendenserne ses altid først i hovedstaden – og herefter bevæger det sig ud i regionerne. Så vi kan forvente, at faldet også tager til i resten af Danmark, siger Jimmy Rørbæk, der forklarer den store vækst i region Sjælland med, at der blandt andet er bygget et stort Novo-anlæg i Kalundborg.
Krystalkuglen for 2024
Byggefakta udgiver hvert år en prognoserapport for projektmarkedet, som kan købes. Og den for 2024 løfter Jimmy Rørbæk lidt af sløret fra.
- Vi mener, at der vil være en fremgang i projekter på seks pct. til 101,6 mia. kroner fra 2023 til 2024. Den altoverskyggende faktor er den fortsatte vækst i i den grønne omstilling. Vi ser også mere anlægsarbejde, mens nybyggeri og renovering holder niveau – og der er et lavere gear for bolig- og erhvervsbyggeri, afslører Jimmy
Rørbæk.
Hold øje med entreprenørerne
Med viden om, at fagentrepriserne kommer på senere i projekterne, er det relevant for malermestre og andre håndværksmestre at have øje for, hvilke hoved- og totalentreprenører, der igangsætter flest projekter fra november 2023 og frem.
- Der kan godt være potentiale for malermestrene i at holde øje med hvilke entreprenører, der sætter gang i projekter, for malerentreprisen kommer til sidst i projekterne. Malermestrene skal blive gode til at anskue et projekt og få styr på interessenterne. Ved at have indsigt i totalentrepriserne og hvem der har dem, er der
en chance for at være på forkant og være til stede, når projekterne rammer malermestrene, fastslår Jimmy Rørbæk.
Top 10 blandt relevante hoved- og totalentreprenører i hele Danmark i november 2023 og frem i forhold til malerfaget er A. Enggard A/S, Nordstern ApS, Enemærke & Petersen A/S, Jakon A/S, NCC Danmark A/S, Ag Gruppen A/S, Amstrup & Baggesen Entreprise A/S, Bach Gruppen Ejendomme A/S, HHM A/S og MT Højgaard
Danmark A/S.
Gode råd til malermestrene
Jimmy Rørbæk mener, at der er en række gode råd til landets malermestre på basis af status for byggebranchen i 2023 – udover at holde øje med, hvem af entreprenørerne, der vinder projekterne.
Fordi der er færre projekter, så er konkurrencen hårdere. Derfor oplever landets malermestre, at de skal byde på flere opgaver før de får opgaverne. Og her mener Jimmy Rørbæk, at mestrene skal passe på ikke at underbyde for at få ordren.
Fordi det er for bekosteligt at bygge nyt, så skal malermestrene også have øje for de mange renoveringsprojekter, da de stadig er et vigtigt fokus i 2024.
Og så er proaktivitet en bydende nødvendighed, pointerer Jimmy Rørbæk:
- Som malermester er du nødt til at forholde dig til data og gå til markedet med åbne øjne. Malermesteren skal selvfølgelig holde fokus på sin forretning – og det kan gøres ved at holde øje med, hvor i landet, der er vækst. Og så skal de minimere deres tilbudsmængde.
Der er ikke noget, der bare lander i nogens turban. Det
handler om selv at være opsøgende og holde sig til ilden. Det er slet og ret en nødvendighed.