To dage blev revet ud af kalenderen, og byggepladserne blev skiftet ud med skolebænken, da malermester Allan Andersen og kompagnonen Brian Vestergaard, malerfirmaet Jørn Andersen & Sønner ApS. i Engesvang mellem Silkeborg og Ikast, sammen med 14 malersvende tog på kursus i "Vægbeklædning - Specielle funktioner og overflader" på UHC i Holstebro. På kurset fik malerfirmaet ny viden i arbejdet med produkterne rullespartel, microcement og Kabestone - og ikke mindst malebehandling af samme.
Kurset var tilrettelagt af malerfirmaet i samarbejde med UCH. Det blev udbudt af skolen som et AMU-kursus. Emnerne for de to kursusdage er nøje udvalgt efter de opgaver, som firmaet typisk arbejder med - på større pladser og hos private kunder.
– Tag nu rullespartel. Vi arbejder normalt kun med sprøjtespartel, men det er ikke altid optimalt at skulle stille med et stort sprøjteanlæg, hvis det er en lille opgave.
– Men her har vi tid til at fordybe os i arbejdet. Det er to rigtige nørde-dage...
– Så kan du tage almindelig spartel, men det er tungt at trække ud i længden, men rullespartel er en god løsning til de mindre opgaver. Det får vi så lært at bruge på kurset, forklarer Allan Andersen.
Synet og godkendt
Kurset var bygget sådan op, at den første kursusdag blev brugt til at bygge en bund på, mens deltagerne på den anden kursusdag skulle beklæde samme bund. Efterfølgende kom kontorchef Allan Brohus, Danske Malermestre forbi for at "syne" det færdige arbejde. Ikke fordi, som Allan Andersen siger, at de ikke selv ved, hvornår et stykke malearbejde er i orden.
– Men som alle andre oplever vi også kunder, der ikke mener, at kvaliteten er i orden. Så står de og lyser med en 500 wattpære og siger "Maler, du kan godt se, at der er en samling i filten der".
– Så er vi nok for flinke af os og spartler og sliber samlingen for så lige at male væggen igen. Men det skal vi jo slet ikke. Det er i orden at sige fra. Derfor var det rigtig fint, at Allan Brohus kunne fortælle, hvad der bliver lagt vægt på, når der bliver synet, og hvornår det er på sin plads at sige til kunden, at det her, det er altså i orden.
Ryster firmaet sammen
Det er ikke første gang, malerfirmaet og de ansatte malersvende river et par dage ud for at tage på kursus ved siden af et par årlige værkstedsdage. De har været på besøg hos Flügger, hvor de blev undervist i nye værktøjer, filttyper og lakker, og i 2017 fik de undervisning i tapeter og tapetsering på UCH.
Og for Allan Andersen giver det mening, at hele firmaet tager på kursus sammen.– Det er en god måde at lære nyt på. Når vi går i det daglige har vi ikke altid tid til at gå så langt ned i detaljerne med det, vi laver.
– Men her har vi tid til at fordybe os i arbejdet. Det er to rigtige nørde-dage, forklarer Allan Andersen og fortsætter:
– Det ryster os sammen socialt. Vi er sammen på en anden
måde, når vi er på kursus. Og så tror jeg, at det er med til at hæve fagligheden og engagementet. Vi går i dybden med vores arbejde og lærer af hinanden på kurset. Det er supergodt, siger han.