Genopliver efteruddannelse for bygningsmalere
Syddansk Erhvervsskole og Tradium har i samarbejde udviklet Malerfagets certificeringsforløb, som afsluttes med et AMU-diplom. Målgruppen er formænd og konduktører, malersvende, der vil være selvstændige og malermestre, der vil stå stærkere overfor kunder, arkitekter og andre byggefolk.
Syddansk Erhvervsskole og Tradium har i dialog med malermestre udviklet et nyt uddannelsestilbud til bygningsmalere, der rammer et behov i malerbranchcen. Malerfagets certificeringsforløb, som består af tre spor, afsluttes med et AMU-diplom. Markedet har savnet den gamle diplomuddannelse fra Odense, Malerfagets Videregående Uddannelse, som mange nuværende malermestre har været på.
- Målgruppen for den nye uddannelse er malersvende, der vil være selvstændige, konduktører og formænd hos malermestrene og malermestre, der selv vil stå stærkere overfor arkitekter, ingeniører og andre byggefolk på byggepladsen, siger afdelingsleder Michael Groth Kastrupsen fra Syddansk Erhvervsskole om den fleksible uddannelse, der kan tages i moduler over en årrække.
Uddannelsen har tre spor, som alle består af en kursusrække, der er tilpasset markedets behov. Enkeltvis udbytterige – hvor der løbende bygges flere kompetencer på. Det sikrer en god udvikling gennem hele forløbet. Hver af de tre spor afvikles som et samlet certificeringsforløb – men kurserne i de enkelte forløb kan også tages enkeltvis hen ad vejen. Her samler man kurser til et certificeringsforløb og aflægger en AMU-diplomprøve.
Uddannelsen født i to lejre
Den nye uddannelse er født i to lejre. Oldermand Finn Murrekilde fra Odense Malerlaug har haft et brændende ønske om at få en efteruddannelse for bygningsmalere op at stå igen. Næstformanden i det lokale uddannelsesudvalg i Randers Poul Alvin Sørensen har også i samarbejde med Malerforbundet syslet med, hvad der manglede af uddannelsestilbud, så malersvende kunne føle, at de kom på et ekspertniveau.
- Vi vil godt genoplive traditionen med, at det er naturligt for malere at få sig en efteruddannelse. Vi har manglet, at malerfaget kan tilbyde andet end at male lofter, vægge og træværk. Vi skal have malere, der går dybere ind i malerfagets facetter. Det handler både om at fastholde medarbejderne – og få udvidet forretningens kompetencer, siger malermester Poul Alvin Sørensen fra Trustrup Malerfirma, der sidder i uddannelsesudvalget i Randers.
Oldermand i Odense Finn Murrekilde sidder med en fond fra en tidligere oldermand, hvor pengene skulle ud at florere i lokalområdet til efteruddannelse. Han har selv bestået den tidligere Malerfagets Videregående Uddannelse i 1979.
- Dengang var der udover det fagligt tekniske indhold i uddannelsen også en del med virksomhedsøkonomi. Jeg lærte meget om at drive virksomhed og tackle kunder. Og vi bliver i lauget ofte ringet op af malermestre, der har behov for, at vi får genoplivet noget ala den videregående efteruddannelse, fordi malermestrene har brug for ledende medarbejdere og konduktører, siger han.
Godt med blåstempling
Der er også et ønske om at bringe flere opgaver tilbage i malerfaget – farver, dekoration, design. Det er maleren, der skal være ekspert på facader. Bygningsmalerne skal føle sig sikre i malerfagets fagligheder.
- Vi har jo et håb om, at den her uddannelse bliver lige så populær som den gamle videregående uddannelse. Behovet er her – og vi håber at skabe en tradition for, at det er naturligt at tage de nye certificeringsforløb, når man som bygningsmaler gerne vil være dygtigere, siger Michael Groth Kastrupsen.
Britt Sveidal ved godt, at det tager tid at få løbet en ny uddannelse i gang – at få den markedsført, så malermestrene bliver lun på den.
- Vi skal blive gode til at sælge historien om, at malersvende eller malermestre på den her uddannelse, kan blive sendt på kursus – og komme hjem og lave mersalg og råde og vejlede kunderne langt bedre. De får et professionelt løft i faget – de har opnået kompetencer på ekspertniveau, fordi de på kurserne har tid til fordybelse og reflektion, siger hun.
De to skoler er glade for, at Malerfagets Faglige Fællesudvalg – og dermed Danske Malermestre - blåstempler certificeringen.
Satser med tiden på flere spor
Syddansk Erhvervsskole og Tradium vil løbende følge med i udviklingen af malerfaget, så der kan komme nye spor i uddannelsen. Det vil ske i et tæt samarbejde med landets malermestre, så uddannelsen hele tiden rammer et behov i markedet. Det kunne for eksempel være et spor om epoxygulve, beregnerdelen eller andet som kursister, virksomheder og organisationer efterspørger.
- Vi vil gerne give kursisterne følelsen af, at den kan mere end da de blev uddannet som malersvende, siger Britt Sveidal og Michael Groth Kastrupsen supplerer:
- Med den nye uddannelse i hånden kan de sælge en vare, som malermestrene ikke nødvendigvis har på hylderne i dag. De kan varetage andre opgaver, end da de kom. Kunderne skal for eksempel ikke hyre dyre farvesætningsarkitekter – de har jo lært en brøkdel af, hvad malerne kan. Værktøjskassen for malerne bliver propfyldt med faglighed.