Jordnære værktøjer til generationsskifte
I en travl hverdag er et generationsskifte måske ikke det, man spekulerer allermest på. Måske i virkeligheden alt for lidt, men en professor.
Det er typisk ikke Novo Nordisk og Carlsberg, der bidrager mest til samfundet. Det er malermesteren og andre små og mellemstore virksomheder, der bidrager til væksten. Derfor er det vigtigt for Center for Ejerledede Virksomheder på CBS at nå ud med deres forskning til ejerlederne, så de kan tage succesfulde beslutninger om for eksempel generations- og ejerskifte.
- Hvorfor interesserer CBS sig for malermestre? Det er jo påfaldende, at når vi sidder med studerende og lærebøgerne, så er det altid de store internationale virksomheder, det handler om.
- Men den typiske danske virksomhed er ejerledet og forholdsvis lille. Den ligner ikke beskrivelserne i lærebøgerne. Vi har et ønske om at lave praksisnær forskning til dansk erhvervsliv, som hovedsageligt består af små og mellemstore virksomheder, siger professor og leder af Center for Ejerledede Virksomheder Kasper Meisner Nielsen.
Derfor er det en ambition med hjemmesiden dygtige til at videregive deres egne fejltagelser i ledelse og virksomhedsdrift i netværket. Mange ejerledere tror, at deres egne problemstillinger er unikke. Men som regel er de generelle og mange andre har været igennem nøjagtig de samme situationer.
- Derfor er vores mission at være problemorienterede og give virksomhedsejerne brugbare løsninger på deres problemer, så vi kan medvirke til, at de får løst deres konkrete problemer ude i virksomhederne, fortæller Kasper Meisner Nielsen, der kan se, at CBS-værktøjerne mest bruges fredag og lørdag aften, mens familien ser Vild med dans eller Bagedysten.
- Det er der ejerlederne har tid til at trække sig lidt fra familien – og i hverdagen fylder driften, så de udsætter at tænke på for eksempel generationsskifte.
- Malermesterens hverdag er fyldt med opgaver, aftaler, telefoner, at give tilbud og få hentet opgaver ind. De er fuldt beskæftiget og prioriterer her og nu-opgaverne og dropper det langsigtede som ejerskifte, og hvem der skal drive forretningen videre. Familie, medarbejdere eller skal virksomheden sælges? fortsætter han.
Lav langsigtet planlægning
Generationsskifte er et af de mest almindelige ejerskifter i Danmark. Det er en langstrakt proces, der kræver tilpasning og forberedelse – både for den generation, der giver stafetten videre, og den der skal overtage.
Det er vigtigt så tidligt som muligt at begynde at italesætte og planlægge generationsskiftet i familien. Mange ejerledere oplever, at de har talt med familien og især næste generation om generationsskiftet, men familien har ikke nødvendigvis den samme
oplevelse.
- Desværre er det ofte kun i ejerens hoved, at der er tænkt over generationsskiftet. Der er ikke konkret taget hul på den svære samtale om, hvad familien synes. Ejeren tror ofte, at de ved, hvad familien tænker, men reelt eksisterer samtalen kun på tankeplan. Der skal åbnes op for samtalerne om pension, hvornår ejeren vil stoppe med at arbejde, og hvem der skal køre det videre. For det er ikke noget, der kan svares på lige her og nu, siger professor Kasper Meisner Nielsen.
Ejeren kan være bange for det svar, som man vil få. At børnene måske ikke er interesseret i at køre virksomheden videre. Det kan også være, at næste generation vil overtage hurtigere, end ejeren har lyst til at gå på pension, fordi vedkommende nyder den travle hverdag. Der er mange følelser på spil, viser erfaringer og forskning på CBS.
Giv næste generation kompetencer
Hvis næste generation skal drive familievirksomheden, skal de have erfaring og kvalifikationer til at gøre det. Det skal sikres, at de er uddannet indenfor malerfaget og også gerne har erfaring udenfor familievirksomheden, så de har haft lærlinge under sig og bliver klædt på til at stå på egne ben.
- Der er altid omkostninger forbundet med et generationsskifte – og derfor er det vigtigt, at de næste i rækken er forberedt. Det er jo en lille gruppe, der kan vælges fra i forhold til, hvis ejeren vælger nye ejere udefra, hvor talentmassen så ville være større. Så næste generation skal være modne til rollen og være klædt ordentligt på, siger Kasper Meisner Nielsen.
En styrke ved generationsskiftet er at opretholde fælles værdier i forhold til drift og ledelse. Involver, kommuniker og deleger både ansvar og reel autoritet, så værdierne følger med. Det kan for eksempel være at inddrage efterfølgeren i professionelle netværk.
- Det er den klassiske forventningsafstemning. Hvordan skal rollerne fordeles? Skifter ledelsen og ejerskabet? Skal den fragående stadig arbejde eller gå på pension?
- Det kan være ødelæggende, hvis senior bliver hængende og ikke videregiver beslutningskompetencen og medarbejderne stadig går til den oprindelige ejer. For så undermineres de nye ejere og selve generationsskiftet, påpeger Kasper Meisner Nielsen.
Hvis senior vælger at blive i virksomheden, er det en god idé at finde ud af, hvilken rollen han eller hun skal udfylde. Er der en dyb passion for at brande virksomheden, have www.ejerlederen.dk at give værktøjer til ejerlederne, der kommunikeres i et ikke-akademisk sprog for at få videnskaben ud til beslutningstagerne i virksomhederne.
Erfaringerne for forskerne er, at virksomhedsledere ikke er så kontakt til kunderne eller hvilken del af forretningen, kan vedkommende føre det videre.
Læg en plan og time den
Jo mere konkrete ejere og ny generation kan være i planlægningen, jo bedre. Der bør laves en fælles tidsplan og beslut jer for et glidende eller en konkret overdragelsesdato. Tag planen frem en gang om året. Den personlige udfordring kan være at give slip.
- Timing af et generationsskifte er altid svært. Hvad er de realistiske mål for den finansielle ramme? Kan ejerlederen give slip? For det allersværeste er at forholde sig til, hvad man skal lave bagefter. For mange af malermestrene er deres person og virksomheden det samme.
- Men her skal de se det som en mulighed for at fordybe sig i passioner og interesser, som de ikke har haft tid til. Om det er golf, crocket, fiskeri – der skal være noget at fylde tiden ud med, lyder rådet fra Kasper Meisner Nielsen.
Ejerskiftebarometeret giver afklaring
Et af CBS’ værktøjer er Ejerskiftebarometeret, som er dialogbaseret i fire trin. Det handler meget om, hvor meget du identificerer dig med virksomheden og hvor stort et behov, du har for at være i kontrol.
Første trin er at afklare, hvilken betydning virksomheden har for ejeren.
- Barometeret hjælper dig med at komme det første skridt i den personlige afklaring omkring et generationsskifte. Her får ejeren et bud på, hvad der er svært for én og gode råd til at håndtere det.
- Værktøjet kan bruges sammen med en rådgiver og ægtefælle. Vores oplevelse er, at malermesteren kan bruge værktøjet, uden at det er alt for abstrakt og akademisk, forklarer Kasper Meisner Nielsen.
Næste skridt er at forstå hvilke udfordringer, der typisk er forbundet med at forstå et generationsskifte.
- Som udgangspunkt vil købere kun betale for det, virksomheden er værd for dem. Så er virksomhedsejeren meget central i virksomheden, så er prisen lavere. Hvis langt de fleste opgaver kommer fra personlige netværk og relationer, er det svært for køberen at overtage det. Det gør også virksomheden mindre værd. Det samme gælder, hvis en masse viden ikke er dokumenteret, men kun findes i ejerlederens hoved, siger Kasper Meisner Nielsen, der derfor råder til at lære at uddelegere. Ikke det hele på én gang, men det skal nedbrydes i processer og trin, så det er lettere at tage hul på det.
De næste trin er at bruge barometerets anbefalinger til at træffe den næste beslutning i forhold til ejerskifte – og så er det fjerde trin at holde ejerskifteprocessen i gang ved at bruge barometeret flere gange.
- Det kan være godt at genbesøge barometeret, fordi der kan være noget, der ændrer sig. Vores råd er, at man ikke kan starte for tidligt med et generationsskifte. Det handler om at komme i gang, for det kan sagtens tage ti år at få forberedt den nye generation, fastslår Kasper Meisner Nielsen.
Ejerstrategikortet og fremtiden
Ejerstrategikortet bruges til langtidsplanlægning og at få indsigt i, hvilken ejer- og ledelsesstruktur, der passer bedst til virksomheden.
Ejerstrategikortet giver et bud på, hvor virksomheden er i dag i forhold til, hvad der kunne være den oplagte type af generationsskifte. Hvor vigtig er ejerledelsen for værdiskabelsen? Og hvor store udfordringer er der?
- Hvis ejerlederen er heldig, så vil familien overtage. Det kan give større udfordringer, hvis familien ikke er interesseret. Så skal det afgøres, om virksomheden skal sælges, eller der måske skal ansættes en ekstern ledelse. Det kan også være, at ejerlederen ønsker at bevæge sig et andet sted hen. Det giver værktøjet et bud på, forklarer Kasper Meisner Nielsen.
De to værktøjer supplerer hinanden – og der er ingen rækkefølge, der er mere logisk end den anden.