Bliv! Vil du ikke nok?
Det kan være følsomt, men fortæl dine ældre medarbejdere, der overvejer at stoppe, at I gerne vil have dem til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet.
Mange af de mindre malervirksomheder kan få helt gratis point ved at signalere og italesætte, at de har brug for medarbejderne, der ikke har de nyeste dåbsattester. Vi vil gerne have dig til at blive her i malerfirmaet i mange år endnu. De ældre medarbejdere skal føle sig anerkendt og værdsat.
Konstateringen kommer fra Mona Larsen, der er leder af VIVEs nye Videnscenter for Fastholdelse af Seniorer på Arbejdsmarkedet. Videnscentret er sat i verden for at opsamle, producere og formidle viden om, hvordan vi kan skabe mere beskæftigelse blandt seniorer på det danske arbejdsmarked.
- Vi kan se, at de ældre bliver længere og længere på arbejdsmarkedet. Det skyldes reguleringen af folkepensionen i opadgående retning og ændring i alderen for at gå på efterløn. Der mangler arbejdskraft, så der er brug for dem på arbejdspladserne. Men hvis flere seniorer skal blive på arbejdsmarkedet, så kræver det, at arbejdsgiverne siger, at de har brug for dem, siger
Mona Larsen.
Der kan være to årsager til, at de ældre allerede er begyndt at blive længere på arbejdspladsen. At det er nødvendigt, og at det er attraktivt at blive længere økonomisk.
- Og så skal de kunne helbredsmæssigt, de skal ville, altså have motivationen og have muligheden for, at nogen vil beholde dem eller ansætte dem. Og lige nu er arbejdsmarkedet mere gunstigt end nogensinde, fordi der er brug for hoveder og hænder, fortsætter hun.
Hvis Mona Larsen skal pege på, hvad der får flere seniorer til at blive ved med at arbejde er det, at de kan bruge deres kvalifikationer og det, de har erfaring med. Det kan være, at de er dygtige til restaureringsarbejde – de kan noget særligt, som de gerne vil give videre. Det får dem til at føle sig nyttige. Det giver meningsfuldhed for den enkelte.
- Det er også vigtigt, at de har indflydelse på arbejdet, at de kan bestemme lidt om, hvilke arbejdsopgaver, de skal varetage og så er en af de helt store drivere, at de er tilfredse med deres kolleger. Og udover de sociale relationer er det også vigtigt, at de ældre kan få lov til ændre deres arbejdssituation, for eksempel arbejdstiderne, eller at det skal være mindre hårdt, fortæller lederen af videnscentret.
Omvendt så forlader de ældre arbejdsmarkedet, når de er utilfredse med arbejdstiden eller lederen, når jobbet er for fysisk krævende, tempoet er for højt eller de føler, at de ikke kan leve op til kravene om for eksempel ny teknologi.
Drop one-fits-all-tankegangen
På arbejdspladser med overenskomst kan der være seniorfridage mv. Et norsk studie, hvor virksomheder gav bonus for blive, mulighed for at gå ned i tid eller få ugentlige fridage som 62-årige, viste dog, at det ikke virkede særlig godt med one-fits-all-tilgangen.
- Der er forskellige behov, aldersforskelle, individualitet. Det forbedrer ikke arbejdsvilkårene, når tilbuddene gives generelt. Det handler derfor mere om at finde noget mere individuelt og skræddersyet til den enkeltes behov – også selvom nogen vil synes, at det er uretfærdigt. For det er ikke sikkert, at den løsning A får, også kan gives til B, siger Mona Larsen.
Det handler derfor for arbejdsgiverne om at skabe en kultur, hvor det er legitimt, at medarbejderne har forskellige vilkår alt efter deres særlige behov.
- Det er selvfølgelig vigtigt, at hvis jobbet er fysisk hårdt, så kan man som leder ikke tage alt det hårde væk fra én medarbejder, hvis det så belaster de øvrige. Indenfor malerfaget kan der kommes på alle mulige idéer indenfor rammerne af det arbejde, der skal udføres. Og så vil der være en fleksibilitet for nogle medarbejdere, som der ikke er for andre, påpeger Mona Larsen.
Fortæl, at der er brug for dem
Helt grundlæggende skal det italesættes, at der er brug for de ældre. Ældre Sagen henviser til en undersøgelse, der laves hvert femte år, der viser, at tre ud af ti ældre, der har forladt arbejdsmarkedet, er kede af, at de har gjort det.
- Der er selvfølgelig en sammenhæng mellem trivsel og den måde de ældre er kommet ud af arbejdsmarkedet på. Det kan være en opsigelse, at der er en aldersgrænse for jobfunktionen, ændringer på arbejdspladsen, eller de selv har valgt at stoppe. Jo mere indflydelse på valget, jo bedre er trivslen, siger Thomas Holberg, der er seniorkonsulent i Samfundsanalyse i Ældre Sagen.
En del af arbejdsstyrken
Men der er et stort potentiale i at fastholde eller rekruttere medarbejdere i deres senkarriere. Derfor skal arbejdsgiverne tænke folkepensionister ind som en ressource – i stedet for altid bare slå en 37 timers stilling op.
- Der skal tænkes i et meget mere fleksibelt arbejdsmarked. For der er mange ældre medarbejdere, der gerne vil lave noget, i kortere tid end en normal fuldtidsstilling. Ældre Sagen ser et potentiale, hvis de to ender mødes. Arbejdsgiverne skal lære at tænke lidt anderledes i produktionen. Det vil både fastholde nogle og få andre i senkarrieren op af sofaen, påpeger Thomas Holberg.
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, der har lavet mange undersøgelser af området, og de viser, at virksomheder faktisk tilbyder mere fleksibilitet end tidligere. Bare indenfor de sidste par år, har der været en markant bevægelse.
- Det er netop mere fleksibilitet, der får folk til at blive på arbejdsmarkedet i deres senkarriere. Og så betyder det at tjene penge også lidt.
- Men der er dobbelt så mange, der begrunder deres fastholdelse af jobbet med fleksibilitet, siger Thomas Holberg.
Hvad skal få dig til at blive?
Seniorerne vil altså godt have tid til børnebørnene, at pleje deres kroppe og have opgaverne og måske arbejdstiden justeret på jobbet.
- Kan virksomhede rne tappe ind i det og være proaktive, så er det et match mellem virksomhedernes behov for arbejdskraft og de ældres vilje til at blive på arbejdspladsen. Så lederne skal være gode til at stille spørgsmålet: Vi er glade for at have dig her, så hvad skal der til at få dig til at blive? Den snak er vigtig at få åbnet op for.
Thomas Holberg indrømmer, at han ikke har det sorte bælte i håndværksfag, men han tænker, at der i for eksempel malerfaget skal kigges på opgaveporteføljen.
- Det kan være specialfunktionerne inden for faget, som en ældre ansat kan varetage – eller der kan tænkes i at nyansætte en seniormedarbejder. Det kræver noget af arbejdsgiverne at tænke i de baner og få tilrettelagt arbejdet. Men alle ville vinde på det, fastslår han.