Eksperter: Hvad tjener du penge på malermester?
Der er nok af bekymringer for landets malermestre. Forbrugertilliden er i bund, der er krig i Ukraine, stigende energipriser og materialepriser, høj inflation og måske et coronaefterslæb. Eksperter råder malervirksomheder til at få styr på, hvad de tjener penge på.
Boligmarkedet et gået i stå, forbrugertilliden er i bund, erhvervsinvesteringer er for nedadgående og det er de offentlige investeringer også – der er næsten tale om den perfekte storm, lyder vurderingen fra eksperter i økonomi og drift af små og mellemstore virksomheder. Krisen kræver indsigt i hvad der tjenes penge på for landets malermestre.
Antallet af lønmodtagere har haft en stigning på 10.300 i den seneste måned (seneste tilgængelige data fra juli til august, red.), men tendensen er alligevel, at der er pres på virksomhederne og et faldende forbrug, hvor der bliver solgt færre mængder til en dyrere pris. Forbrugerne føler, at pengene hurtigt får ben af gå på. Tal for forbrugertilliden er også på det laveste niveau, når familierne skal se på deres økonomi i dag sammenlignet med for et år siden.
- Familierne plejer at få det bedre og bedre, men nu er folk helt sikre på, at de har en dårligere økonomi næste år end i år. Og det vil påvirke, hvad folk sætter i gang af blandt andet nybyggeri. Der er mange ting, der trækker i den forkerte retning med husprisfald, stigende materialepriser – det er blevet sværere at få en god økonomi med dyrere huse og dyrere byggepriser, opsummerer cheføkonom i SMVdanmark Martin Kyed, der mener, at den situation gør, at nogle folk vil spare penge og derfor rykker malerarbejde til gør-det-selv.
Hold ikke på folk for længe
Der er opbremsning i ejendomsaktiviteten, og derfor er det også forventeligt, at der er en afdæmpning i forbrugernes lyst til at få malet. Eller måske nøjes de med at få malet et rum i stedet for hele huset. Men det er de små projekter.
- Der er en fare, når virksomhederne kommer fra en højkonjunktur, hvor de har brugt kræfterne på at rekruttere. Nu har de endelig fået fat i de gode folk – og derfor holder de fast på dem. Også når ordrebøgerne er tomme. Og det er en klassisk fejl at holde på folk for længe, men er der masser af ansatte, der ikke har nok at lave, så falder produktiviteten drastisk, påpeger Martin Kyed.
Derfor er hans råd til malervirksomhederne, at de skal passe på med at holde på deres folk for længe, fordi det vil koste på bundlinjen. Det er en systematisk fejl, som virksomhederne begår.
- Virksomhedsejerne skal tænke på, at det koster at holde på medarbejderne. Det lyder hårdt og næsten ondt. Men det er virkeligheden, hvis man tager virksomhedsbrillerne på. Der skal være et match mellem antallet af medarbejdere og ordrebøgerne. Det er farligt at have for mange medarbejdere og tage for mange opgaver ind uden at tænke over, om man tjener penge på dem. Det skal ikke være din medarbejderstab, der bestemmer, hvad du putter i ordrebøgerne, slår Martin Kyed fast.
Malervirksomheder skal finde nicher
SMVdanmark opfordrer virksomhederne til at bruge flere timer ved skrivebordet – og få styr på ordrebøgerne og materialepriserne – og se på, hvordan omkostningsudviklingen ser ud. Lad være med at give tilbud, der kommer til at koste virksomheden penge.
Og det er seniorpartner i revisionsfirmaet BDO, Frank Barrit, enig i. Han er formand for BDO’s branchegruppe for håndværkere og specialist i driftsoptimering af håndværksvirksomheder. Malerfaget er et udsat fag, fordi de ligger sidst i et byggeforløb, og det er typisk sidst i projekterne hvor udfordringerne opstår med manglende betaling, forkortede tidsfrister med videre.
- Det er vigtigt, at malervirksomhederne fokuserer på det, de er gode til i en tid, hvor det er toneangivende, at de store projekter er risikofyldte og der er store beløb på spil. Risikoen er stor, når materialepriserne stiger og kontrakterne rækker langt ud i fremtiden. Historisk har håndværkerne haft lange aftaler med leverandørerne. Det er slut nu og det medfører en forøget risiko, siger han og fortsætter:
- Når det er sagt så er malerne ikke det mest udsatte fag på denne front. Det skyldes at maleropgaverne typisk ikke er materialetunge. Det er typisk opgaver, hvor timerne fylder den langt væsentligste del.
Malervirksomheder med nicher klarer sig bedst. Hvis de for eksempel har opgaver i fødevareindustrien eller andre specialområder.
- Malervirksomheder, og andre håndværkere, skal forsøge at finde specialer eller nicher, hvor de bliver valgt mere på kompetencer end på pris. De skal fokusere på det, de er gode til, lyder vurderingen fra Frank Barrit.
Sig nej og jagt det rigtige
Malermestrene skal spørge sig selv: Hvorfor vandt vi den her kontrakt? Var det fordi vi var de bedste, eller fordi vi var de billigste? Eller var vi bedst og billigst? Eller fik vi kontrakten, fordi vi har presset os selv bare for at få opgaven?
- Malermestrene er nødt til at evaluere på opgaverne, så de ved, hvilken type opgaver de skal tage, og hvilke de er gode til. Det er lidt som en atletikløber også skal evaluere, hvorfor det ikke gik godt. Var det optakten? Var det selve konkurrencen? Det er i hvert fald forkert at sige, at hvis en sag er gået dårligt, så skal der aldrig mere kigges på den.
- For malermesteren kunne lære noget fremadrettet, siger Frank Barrit.
På samme måde skal der kigges på de gode sager, så malermesteren ved, hvorfor der tjenes penge på en specifik type opgaver.
- Jeg oplever at analysedelen af, hvilke opgaver der skal udføres i fremtiden ofte springes over. Det nytter ikke noget bare hele tiden at have næsen i sporet.
- Det er vigtigt, at malermestrene siger nej til opgaver for at frigøre ressourcer, så de får luft til at kigge på, hvad de skal jagte, inden de går i gang med at jage. Travlhed er en af grundene til, at
de ikke tjener penge. Det nytter ikke bare at hoppe fra tue til tue uden at tænke over, hvad der tjenes penge på. Især ikke i en tid som nu med stor usikkerhed. Der er ikke råd til de store skæverter – derfor skal forarbejdet være i orden for at minimere risikoen, siger Frank Barrit.
Bankerne spænder også ben
Erhvervslivet oplever, at bankerne trækker sig hurtigt ud af byggeprojekter, belært af finanskrisen om, at det første tab er det mindste. Det er endnu et benspænd for malermestrene.
- Der er ingen tvivl om, at bankerne de seneste års tid er blevet meget mere forsigtige, når det gælder byggebranchen, siger Frank Barrit.
Martin Kyed fra SMVdanmark ærgrer sig over, at bankerne skærer håndværksbranchen over én kam og ikke ser på virksomhederne individuelt. Formand for Danske Malermestre, Per Vangekjær, har heller ingen forventning om, at bankerne kommer brancherne til undsætning, hvis de for brug for det.
Frygter overenskomstforhandlinger
Formand for Danske Malermestre Per Vangekjær er mest bekymret over den usikkerhed der er om USA går ind i en recession og tidshorisonten på den nuværende krise med krig i Ukraine og den medfølgende energikrise. Han betegner den nuværende krise som værre end corona, fordi der kunne man se frem til en vaccine og foråret, der bremsede antallet af coronasyge.
- Det er umuligt at vurdere om fred i Ukraine er på trapperne og med stigende renter og en inflation, som vi ikke ved om har toppet, så er det blevet for dyrt at bygge og investere. Samtidig vil medarbejderne have mere i løn, fordi de mangler penge til indkøbsturen i Brugsen, siger Per Vangekjær, der er nervøs for overenskomstforhandlingerne i januar.
Selvom han er født optimist, ser han ikke særlig lyst på det næste års tid. Han oplever, at både malermestre med private kunder og nybyggeri er stækket.
- Vi kan håbe på, at kommunerne ligesom under corona lukker op for kassen til bygge- og anlægsudgifter. Men lokalpolitikerne venter lidt med at bygge på grund af energiudgifterne. Det går så stærkt med omstillingen nu fra fuld gang i byggeriet til nærmest et fuldt stop på grund af inflationen. Det ser dystert ud, mener han.