Udviklingen i malerfaget langt bedre end frygtet i 1. halvår
Danske Malermestres konjunkturundersøgelse for 2. halvår af 2023 viser, at den økonomiske udvikling i malerfaget i 1. halvår af 2023 blev langt bedre end frygtet af starten af året. Til gengæld er der højere ledighed, mangel på arbejdskraft og en overvægt af virksomheder, der synes forholdene i malerfaget er blevet ringere.
Ordrebøgerne har været tykkere end forventet i malerfaget i 1. halvår af 2023, som blev langt bedre end frygtet i startet af året. Den udbredte mistillid til den økonomiske udvikling i Danmark medførte, at malerfagets forventninger til 1. halvår i 2023 var ekstrem negative, da netto 31 procent af virksomhederne forventede tilbagegang.
Det viser Danske Malermestres netop offentliggjorte halvårlige konjunkturundersøgelse lavet i juni 2023. For realiteten blev i stedet, at 1. halvår af 2023 bød på en svag overvægt af virksomheder, som havde fremgang i omsætningen.
- Netto seks procent af virksomhederne havde en fremgang i 1. halvår af 2023. Uvægtet var der dog et lille flertal af virksomhederne, som meldte om tilbagegang, hvilket i lighed med tidligere konjunkturundersøgelser viser, at udviklingen hos de mindre malervirksomheder aktuelt ikke er helt så gunstig som hos de større virksomheder, siger direktør Ole Draborg.
Forventningerne til 2. halvår af 2023 er neutrale, da der stortset er ligevægt mellem virksomhederne, der forventer fremgang eller tilbagegang.
Mangel på arbejdskraft og ringe vilkår
Ledigheden har i årets første fem måneder været en-to procent over ledigheden i 2022. I maj og juni var der en skarp forøgelse af andelen af virksomheder, der meldte om mangel på arbejdskraft.
- I juli måned var der 36 procent af virksomhederne som meldte, at deres omsætning var begrænset af mangel på arbejdskraft. Vi nærmer os dermed niveauet for 2022 – og det er overraskende i lyset af de meget negative forventninger, der var til 2023, konstaterer Ole Draborg.
Danske Malermestre arbejder på mange fronter for at forbedre de forhold, som malerfaget oplever i byggeriet.
- Problemer med tidsplaner, der skrider, arbejde, der ødelægges af andre håndværkere, udfærdige overflader, fugt og så videre, er desværre meget udbredte. Vi har blandt andet i 2020 og 2021 udarbejdet to større analyser, der belyste problemernes omfang. Analyserne afslørede desværre områder, der trængte til forbedring, siger Ole Draborg.
Danske Malermestre har derfor i denne konjunkturundersøgelse – helt overordnet – spurgt medlemmerne om forholdene efter deres opfattelse har ændret sig til det bedre eller være inden for de sidste par år.
- Besvarelserne viste desværre, at der en klar overvægt af virksomheder, der synes forholdene er blevet ringede eller meget ringere. Hele 41 procent af virksomhederne mener, at forholdene er blevet ringene eller meget ringere, mens kun 14 procent mener, at forholdene er blevet bedre, siger Ole Draborg.
Danske Malermestre vil i august 2023 igangsætte en ny undersøgelse af malerfagets forhold i byggeriet for nærmere at analysere, hvad der er bevæggrundene for virksomhedernes holdninger.