Tal nu erhvervsuddannelser op Henrik Sass Larsen!
Det er for nemt, når branchedirektør for kapitalfonde i Danmark, DVCA Henrik Sass Larsen i en kommentar i Altinget nedsabler erhvervsuddannelserne for at have dårlig faglighed og lunefulde praktikpladser, mener uddannelseschef i Danske Malermestre Niels Håkonsen.
Nu har vi hørt det med. At de malermestre og virksomheder, der tager et seriøst ansvar for at uddanne fagligt dygtige malere til en meningsfuld hverdag, hvor de giver værdi til samfundet, bliver nedsablet på det groveste.
Danmarks tidligere erhvervs- og vækstminister under Helle Thorning-Schmidt, politisk ordfører fra 2006-2011 og nu administrerende direktør i brancheforeningen for kapitalfonde i Danmark, DVCA, Henrik Sass Larsen, siger i en kommentar i Altinget, at de erhvervsfaglige uddannelser ikke virker. Danmark har brug for bedre erhvervsuddannelser med større faglighed, og hvor de ikke er afhængige af det han kalder lunefulde lærepladser.
- Vi hører løbende debatindlæg fra politikere og andre, der ikke har deres hverdag i erhvervsuddannelsessystemet, kritisere og tale erhvervsuddannelserne ned. Men det er urimeligt at kritisere vekseluddannelsesprincippet og de malermestre og andre håndværksmestre, der hver dag tager ansvar for at give deres faglighed videre, så faget kan overleve og skabe værdi i samfundet, fastslår uddannelseschef i Danske Malermestre Niels Håkonsen.
Han medgiver, at der generelt kan være en pointe i, at det ikke er let at skaffe praktikpladser – men det skyldes hverken for dårlig faglighed i landets malervirksomheder eller uddannelsens indhold.
Malermestrene kender fagligheden
Niels Håkonsen forstår ikke, hvem der har mere forstand på fagets – her malernes – faglighed end malermestrene. Det ville ikke være kønt hvis politikerne skulle til at fastlægge, hvad den rigtige malerfaglighed er.
- Jeg kan ikke se nogen mening i at andre end håndværksmestrene skal stå for fagligheden i erhvervsuddannelserne. Desuden arbejder vi i Danske Malermestre sammen med Malerforbundet på hele tiden at forbedre uddannelsen, så den modsvarer efterspørgslen. Og netop vekseluddannelsesprincippet med skoleophold og praktik i virksomheder giver gode resultater, siger Niels Håkonsen, der gerne vil have andre konkrete bud fra for eksempel Henrik Sass Larsen.
Fortegnet billede af virkeligheden
Henrik Sass Larsen mener, at erhvervsuddannelser er gammeldags og utidssvarende, ”fordi det åbenbart har været sådan siden 1700-grønhvidkål, hvor laug, elever, mestre og traditioner og sidenhen fagforeninger og ”tralala” har stået for det.”
- Det er jo helt vildt fortegnet. For eksempel påstår han, at det er klart, at Alfred og mor vælger gymnasiet, hvor man møder sent og er i færre timer, fremfor at møde klokken 7 i for eksempel en malervirksomhed, arbejde i syv til otte timer, hvor der står en svend og råber ham ind i hovedet, påpeger Niels Håkonsen.
- Og hvad bliver der ment med en tidssvarende uddannelse. At malerelever skal møde klokken otte eller ni. Så får de da et chok, når de skal udfylde deres rolle i erhvervslivet, for virksomhederne kan jo ikke vente på dem til klokken ni, fortsætter han.
Tal nu erhvervsuddannelser op
Vi skal fortælle historierne om de succesfulde uddannelsesforløb, om gymnasieeleverne, der ender med en erhvervsuddannelse, fordi de spildte tiden i gymnasiet, eller om de mange etniske minoriteter, som bliver uddannet i malerfaget.
- Der er masser af gode historier om unge mennesker, der kulturelt og socialt har haft det svært, men pludselig får en tilværelse, hvor de kan klare sig selv uden at være en belastning for samfundet, konkluderer Niels Håkonsen.
- Sass Larsen modsiger også sige selv, da han i indlægget fortæller om sin vens søn, der ikke fik den læreplads, han var stillet i udsigt. Men i dag er den flinke dreng, blevet en ung som stolt mand, fordi han alligevel kom i lære.
- Der findes nemlig masser af elever, der møder op og har en meningsfuld og tilfredsstillende daglighed med gode kunder og meningsfulde opgaver i malerfaget og mange andre håndværksfag. Der er nemlig mange gode lærepladser. Langt de fleste er seriøse og giver deres elever en god uddannelse, som de kan leve af i fremtiden, siger Niels Håkonsen.
Derfor efterlyser Niels Håkonsen en konstruktiv tilgang til erhvervsuddannelserne, så de unge og forældrene også kigger i den retning.