Tænk over, hvem I stemmer på!
Så er valget udskrevet. Den 5. juni skal vi alle til stemmeurnerne for at vælge de politikere, der skal være med til at præge Danmarks fremtid. Fra Danske Malermestres side opfordrer vi til, at man nøje holder øje med, hvilke politikere, der vil være med til at forbedre forholdene for Danmarks små og mellemstore virksomheder, inden man træffer sit valg. For os at se er der i hvert fald følgende spørgsmål, man kan tage med i sine overvejelser:
1) Hvem er bedst til at sikre, at der i fremtiden kommer nok kvalificerede unge ind på erhvervsuddannelserne?
Færre og færre unge søger erhvervsuddannelserne, og det vil give os alvorlige problemer i fremtiden. Ikke mindst i byggebranchen, hvor der allerede i dag er mangel på arbejdskraft. Vi er nødt til at opgradere erhvervsuddannelserne, så flere ressourcestærke unge oplever det som en attraktiv karrierevej.
2) Hvem er bedst til at fjerne økonomiske og administrative byrder fra de små og mellemstore virksomheders skuldre?
Selvom mange politikere har en ambitionen om, at det skal være lettere at drive virksomhed i Danmark, er oplevelsen blandt de små og mellemstore virksomheder desværre en helt anden. Der kommer den ene byrde efter den anden, senest for eksempel det nye administrationsbidrag for Lønmodtagernes Feriemidler. Der blev desværre heller ikke noget ud af den bebudede afskaffelse af G-dag for korte ansættelser.
3) Hvem vil være med til at genindføre fair spilleregler i byggebranchen?
I mange år har de politiske vinde kun arbejdet for at afskaffe de lovfastsatte spilleregler i byggeriet. Tidligere regulerede licitationsloven hvordan for eksempel bygherrer skulle behandle tilbud, og loven var udtryk for en afbalancering af hensynene til både bygherrer og udførende, samtidig med at den sikrede en fair konkurrence. I dag er der ikke mange spilleregler tilbage, hvilket betyder at entreprenører og især underentreprenører bruger enorme ressourcer på at udregne tilbud til ingen verdens nytte. Danske Malermestre arbejder for, at der igen bliver fair spilleregler i byggebranchen.
4) Hvem vil fremme offentlige udbud i fagentreprise, hvor også små og mellemstore byggevirksomheder kan være med?
Udbudsloven er klar: Hvis offentlige bygherrer vælger totalentrepriser i stedet for fagentrepriser, skal der foreligge en særlig begrundelse herfor. Men det er statens Bygningsstyrelse da ligeglad med. Man vil fremover udbyde statens byggeopgaver i totalentrepriser, til skade for landets små og mellemstore håndværksvirksomheder.
5) Hvem vil arbejde for at boligjobordningen bliver lige så god som i Sverige?
Den danske boligjobordning er beløbsmæssigt milevidt fra den svenske ordning, der ellers opstod med inspiration fra Danmark. Hvor man i Danmark kun kan fratrække 12.200 kroner med en fradragsværdi på cirka 3.500 kroner er skatteværdien af det tilsvarende fradrag i Sverige 50.000 svenske kroner svarende til cirka 35.000 danske kroner, eller 10 gange så meget som i Danmark. Og så er ordningen ikke begrænset til en række ”grønne” investeringer som i Danmark, men kommer alle former for vedligeholdelse til gode. Danske Malermestre har lavet flere analyser, der alle viser, at boligjobordningen giver mindre sort arbejde og er en god forretning for både borgere og stat. Og at det var tåbeligt at begrænse ordningen til ”grønne” investeringer i 2016, fordi mange af disse investeringer var nogle, som danskerne i forvejen ikke lavede selv eller fik lavet ”sort”.