Malerfagets mærkesager tilgodeset i finansloven
Direktør for Danske Malermestre Ole Draborg ser gode takter i finansloven, der faldt på plads sent i går aftes. Håndværkerfradraget fortsætter, ekstraskatten på syge medarbejdere bliver ikke til noget og på byggepladserne fortsætter indsatsen mod social dumping, arbejdsklausuler bliver kontrolleret, og der indføres ID-kort.
Regeringen har lyttet til de behov små og mellemstore virksomheder har – og truslerne om at fjerne håndværkerfradraget og forlængelsen af den arbejdsgiverbetalte sygeperiode fra 30 til 40 dage er også droppet. Sammen med flere nye tiltag på byggepladserne ser direktør for Danske Malermestre Ole Draborg en finanslov, hvor malerfagets mærkesager tilgodeses.
- Vi er rigtig glade for, at Socialdemokratiet holdt fast i, at håndværkerfradraget består. Vi ved, at fradraget har betydning, når det kommer til sort arbejde. Kunderne spørger ikke i samme omfang til, om de kan ”få det sort”, når der er et fradrag. Det er den samme melding, vi har fået gennem alle årene, påpeger Ole Draborg.
Håndværkerfradraget har stor betydning for fagets kunder, da lønnen, som kunderne får skattefradrag for, er en stor del af den samlede regning.
SMV’erne tager socialt ansvar
Ole Draborg bifalder også, at forslaget om en forlængelse af den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode fra 30 til 40 dage, er fejet af bordet i den nye finanslov mellem regeringen og dens støttepartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.
- Der er godt, at der alligevel ikke lægges gift ud for de små og mellemstore virksomheders lyst til at ansætte medarbejdere, der har større sygefravær end normalt med forlængelsen af den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode, fastslår han og fortsætter:
- Blandt de små og mellemstore virksomheder er der rigtig mange, der helt frivilligt påtager sig et stort socialt ansvar og ansætter medarbejdere med forskellige udfordringer.
Tiltrængt kontrol på byggepladserne
Danske Malermestres direktør fremhæver også, at der er fokus på vilkårene på landets byggepladser i den nye finanslov.
Partierne bag finansloven er enige om at styrke den fælles myndighedsindsats mod social dumping, som gennemføres i et samarbejde mellem Arbejdstilsynet, skattemyndighederne og politiet.
- Det er godt, at vi sikrer at arbejde i Danmark foregår efter danske regler. Det er godt, at der afsættes 50 mio. kroner fra 2020-2022 – plus to millioner i 2021 og 2022 til at videreføre det såkaldte RUT-register, hvor udenlandske ansatte skal registreres. På den måde beskytter vi vores danske malere mod unfair konkurrence, påpeger Ole Draborg.
Per Vangekjær efterspurgt ID-kort
Danske Malermestres formand Per Vangekjær har ved flere lejligheder påpeget behovet for ID-kort på byggepladserne for erhvervsminister Simon Kollerup. Og der har virket, for regeringen og støttepartierne er blevet enige om, at der skal udbredes ID-kort på offentlige byggepladser i kommuner, regioner og statslige myndigheder. Det skal ske efter inspiration fra et pilotprojekt i Københavns Kommune – og der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal udarbejde konkrete initiativer til brugen af ID-kort.
- Det er godt, at det bliver nemmere for de offentlige bygherrer effektivt at kontrollere at løn- og arbejdsvilkår overholdes, fastslår Ole Draborg.
Det er også positivt, at der er afsat fem mio. kroner årligt i 2020-2023 til at styrke kontrollen med overholdelse af arbejdsklausuler i statslige kontrakter gennem en oprettelse af en central enhed i staten.
Du kan kontakte Danske Malermestres direktør Ole Draborg på telefon 40851141 for yderligere kommentarer.
Du kan downloade billeder af fotograf Nicky De Silva her