Stor tilfredshed med ny aftale om løft af erhvervsuddannelserne
Den markante styrkelse af erhvervsuddannelserne, som et flertal af Folketingets partier sammen med regeringen har besluttet, er den helt rigtige vej at gå, mener Danske Malermestre.
Regeringen kunne sammen med et flertal af Folketingets partier i går offentliggøre en aftale om markant styrkelse af erhvervsuddannelserne. Med den nye aftale investerer partierne bag en halv milliarder kroner årligt i erhvervsuddannelserne. Aftalen tager på afgørende punkter fat og vil løfte kvaliteten af erhvervsuddannelserne, hvilket har været efterlyst længe. Det mener Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, der hilser aftalen mere end velkommen.
- Erhvervsuddannelserne har i mange år været nødlidende. Men de seneste par år er der, ikke mindst takket være undervisningsminister Mattias Tesfaye, sket et skred i opfattelsen af erhvervsuddannelserne. Og der er nu en udbredt erkendelse af, at der er et stort og tvingende behov for at sikre de uddannelser, der uddanner de faglærte, som erhvervslivet har så stort behov for.
Per Vangekjær hæfter sig ved, at uddannelserne nu får flere penge per elev – uden binding. Der følger altså ikke politiske krav til, hvordan skolerne bruger de ekstra penge. Omvendt forpligter de ekstra penge, der nu følger eleverne, også erhvervsskolerne.
- Lokalt kan skolerne prioritere, hvordan de bruger de ekstra penge. Men jeg kan da garantere, at der fra erhvervslivet vil blive holdt øje med, at de ekstra penge ikke bare bliver brugt til at lukke huller rundt omkring i erhvervsskolernes regnskaber, men at de reelt går til eleverne og en bedre undervisning, fastslår Per Vangekjær og peger på, at de lokale uddannelsesudvalg her får en central rolle.
Kravet om at skolerne skal indberette tal for VTU – Virksomhedstilfredshedsundersøgelser – til Undervisningsministeriet bliver også sløjfet med aftalen. Til gengæld skal skolerne fortsat lokalt offentliggøre tallene for virksomhedernes tilfredshed med skolerne, hvilket Danske Malermestres formand er glad for. Det er nemlig vigtigt, at der er et godt samarbejdet mellem skoler og erhvervsliv, og dette afspejles i tilfredshedsundersøgelserne, mener Per Vangekjær.
Der er med den politiske aftale også afsat penge til, at skolerne i højere grad kan gøre brug af gæstelærere, hvilket der i Per Vangekjærs optik vil give mulighed for en mere virkelighedsnær undervisning.
- Så kan skolerne hente undervisere ind med specialviden om produkter og materialer eller som har erfaring med kunstig intelligens i byggeriet. Du kan også forestille dig undervisning med afsæt i, hvordan du starter din egen virksomhed. Under alle omstændigheder er det et initiativ, der vil styrke undervisningen.
I den sammenhæng fremhæver Per Vangekjær også, at aftalen styrker efteruddannelsen af faglærerne; den skal i fremtiden være mere praksisorienteret ligesom lærernes socialpædagogiske kompetencer bliver løftet.
- For det er også vigtigt, at skolerne og klasserne kan rumme alle typer af elever, siger han.
Som det sidste, men nok så vigtigt, understreger Per Vangekjær, at der med aftalen også bliver afsat penge til, at skolerne kan styrke unge-miljøerne på områder som trivsel, den fysiske indretning af skolerne med blik for elevernes fællesskab eller til at forstærke samarbejdet med folkeskolerne.
- Akkurat som det er vigtigt, at erhvervsuddannelserne kan rumme alle typer af elever, er det også vigtigt, at der bliver sat fokus på trivslen blandt eleverne. For netop et øget fokus på trivslen kan forhåbentligt være med til at mindske det store frafald, vi desværre også har set på erhvervsuddannelserne gennem de senere år.
Spørgsmål til denne pressemeddelelse til formand for Danske Malermestre, Per Vangekjær – 2094 0790.