Ny overenskomst for malerfaget
Danske Malermestre og Malerforbundet i Danmark har i dag indgået en ny overenskomstaftale for de ansatte i bygningsmalerfaget. Aftalen er treårig og indebærer blandt andet højere sygeløn og en stigning på prislisten. Derudover bliver der også taget hul på en modernisering af teknologiaftalen.
Efter en pause i forhandlingerne hen over weekenden mødtes forhandlere fra Danske Malermestre og Malerforbundet i Danmark igen i går til forhandlinger om en ny overenskomst. Tænkepausen bar frugt – efter at have forhandlet hele dagen i går, onsdag, kunne Danske Malermestres formand Per Vangekjær og Malerforbundets formand, Tonny Olsen, her til formiddag underskrive den nye overenskomstaftale, der gælder frem til 2028.
- Det er en god, men smal aftale, siger Danske Malermestres formand, Per Vangekjær.
- Fra gennembrudsforliget mellem DI-Byggeri og 3F har vi arvet en stigning på mindstelønnen. Fremover skal vi også betale sygeløn i 12 uger, hvor det i dag er ni uger. Fra gennembrudsforliget har vi også fået en stigning på 1 procent på arbejdsgiverpensionen og en yderligere stigning på den særlige lønopsparing, SH-ordningen, på 2 procent i overenskomstperioden.
- Fra vores side har vi taget fat på en modernisering af bilag 13 i overenskomsten, bedre kendt som teknologiaftalen. Medarbejderne får mulighed for elektronisk tidsregistrering af deres arbejdstid.
- Samtidig vil det være tilstrækkeligt for virksomhederne, at de elektronisk giver adgang til tidsregistrering (medarbejdernes ugesedler), hvis en medarbejder stopper i virksomheden. Adgangen skal gælde i tre måneder efter ansættelsens ophør i virksomheden.
Per Vangekjær peger også på, at der med aftalen fremover bliver mulighed for at udbetale penge fra SH-ordningen med lønnen. Det betyder, at det bliver tydeligere, hvor meget man faktisk tjener som bygningsmaler.
- Der bliver indbetalt 14,55 procent af medarbejderens løn til SH-ordningen. Penge, som har været i virksomheden, og som medarbejderen har fået udbetalt på et senere tidspunkt. Med aftalen kan vi nu udbetale alt over 5 procent med lønnen og dermed synliggøre, hvad en bygningsmaler reelt tjener i løn
Med den nye overenskomst, har parterne også aftalt et nyt afsnit til prislisten. Der er tale om et længe efterspurgt prislisteafsnit, som alene handler om nybyggeri.
- Med aftalen stiger prislisten på nybyggeri med 3 procent frem til 1. maj 2026. Herefter og perioden ud stiger prislisten på nybyggeri med 6,5 procent, så den ved overenskomstens udløb samlet set er steget med 9,5 procent. Det gælder udelukkende prislisten for nybyggeri, konstaterer Per Vangekjær og understreger, at stigningen på den generelle prisliste alene er på 1,5 procent.
- I gennembrudsforliget er den generelle stigning fastsat til 8,2 procent de næste tre år. Vi ønskede og fik en stigning på nybyggeri i stedet. Det er vi meget tilfredse med, fastslår Per Vangekjær.
- Vi afbrød forhandlingerne i fredags og gik hver til sit for at tænke tingene igennem. Under hele forløbet har vi forhandlet konstruktivt, og der har været en vilje til at finde løsninger. Jeg synes, vi har fået en aftale, som vi kan stå inde for, og som vi kan præsentere for vores medlemmer som en god aftale, erklærer Per Vangekjær.
Spørgsmål til den pressemeddelelse til formand for Danske Malermestre, Per Vangekjær – 2094 0790.