Markant flere praktikpladser i malerfaget
Mere end syvhundrede nye elever i malerfaget sidste år. Og kun 116 elever i skolepraktik på en erhvervsskole. Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, glædede sig over disse tal, da han aflagde sin mundtlige beretning på Branche- og arbejdsgiverorganisationens generalforsamling i dag den 22. juni.
- Sidste år talte vi meget om, at malerfaget var blevet et dimensioneringsfag; om vi også er det til næste år, er endnu usikkert. Alt har ligget stille i valgkampen, og der er mange hængepartier på Slotsholmen.
- Men jeg kan da glæde jer med, at antallet af nye elever i faget sidste år endte på 732 elever – heraf kun 116 som SKP-elever. Der er faktisk tale om en halvering af antallet af SKP-elever på bare et år. Det er virkelig noget, vi kan glæde os over, fastslog Per Vangekjær over for de godt 100 malermestre, der deltog i årets generalforsamling, der blev afholdt i Herning Kongrescenter.
En forklaring på det høje elevtal var Danske Malermestres garanti for læreplads, mente Per Vangekjær:
- Jeg vil heller ikke glemme at rose os selv for den rettidige omhu, vi har udvist ved vores kampagne for at skaffe flere elever til faget. Som I måske husker, udstedte vi en garanti for læreplads på vores oldermandsmøde i Aarhus for to år siden. Den garanti fulgte vi op med en kampagne målrettet de unge på de sociale medier. Og kampagnen fortsætter; vi har stadig stort behov for nye, dygtige elever i faget.
Omvendt vil parterne bag trepartsaftalen fra 2017 med statsgaranti hævde, at faldet i SKP-elever skyldes, at I nu får bøder, hvis I ikke tager en lærling.
Også valget til Folketinget Grundlovsdag blev berørt i den mundtlige beretning. Per Vangekjær frygtede at det blev meget dyrt, når partierne, der havde peget på socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som forhandlingsleder og statsministerkandidat, skulle have deres dyre valgløfter indfriet.
- De eneste, der er til at betale til ”velfærdens helte”, som Enhedslisten kaldte sygeplejerskerne, sosu’erne, folkeskolelærerne, pædagogerne og alle de andre offentligt ansatte, er skatteyderne, den private sektor. De eneste, der er til at betale til en lavere pensionsalder, en grøn omstilling og hvad der ellers er blevet lovet, er skatteyderne, konstaterede Per Vangekjær, der pegede på, at det havde sin pris, når skatter og afgifter steg – nemlig et fattigere samfund:
- Stigende skatter og afgifter fører uvægerligt til krav om lønstigning. Dermed bliver vores varer dyrere, og vores eksport til udlandet bliver mindre af samme grund. Kagen bliver mindre, og der bliver mindre til offentligt forbrug.
- Det er en kendsgerning, at valgkampen 2019 blev historisk lang. Den blev også historisk dyr. Og det solide opsving, vi har set de seneste år, og som også byggeriet har nydt rigtig godt af, kan vi snart kigge i vejviseren efter.
For yderligere kommentarer kontakt Per Vangekjær på telefon 2094 0790.
Pressefotos af fotograf Brian Rasmussen til download her