Mange gode takter i uddannelsesudspil, men....
Der er mange gode takter og ikke mindst tanker bag regeringsudspil til en reform af ungdomsuddannelserne, mener Danske Malermestres formand, Per Vangekjær. Men det helt store spørgsmål er fortsat, hvordan reformen ender med at se ud, når alle interessenter på uddannelsesområdet samt de begge sider af regeringen har sat deres aftryk på udspillet.
- Hvis vi bare tager udspillet, som vi i dag er blevet præsenteret for, er det svært ikke at være begejstret. Med udspillet tager regeringen fat på mange af de problemer, vi står med i dag. Det er både en meget ambitiøs og omfattende reform, der bliver lagt op til.
- Og der følger penge med, mange penge. Så alene det, at finansieringen er på plads, rydder mange sten af vejen, fastslår Per Vangekjær og peger på, at regeringen rammer helt rigtigt, når den hæver adgangskravet til STX og samtidig samler erhvervsuddannelserne under en gymnasieuddannelse kaldet EPX.
- Søgningen mod STX har i mange år været alt for stor. Alt for mange unge er lukket ind på gymnasierne på bekostning af erhvervsuddannelserne. Nu bliver adgangskravene hævet til et karaktergennemsnit på seks mod tidligere fem. Det vil hæve barren bare en lille smule.
- Samtidig vil regeringen med udspillet rykke EPX meget tættere på de unge med i alt 87 nye uddannelsessteder fordelt over hele landet. Og ja, det er godt set. I dag kan de unge kun blive i lokalområdet, hvis de vælger STX-uddannelsen. Og mit bedste bud er, at mange har valgt det trygge og det nære fremfor at skulle bruge lang tid på transport til en erhvervsskole, hvor du måske ikke kender nogen.
Per Vangekjær er også positiv overfor idéen om, at man som ung først efter EPX’en vælger retning og erhvervsuddannelse; efter to år kan du vælge en erhvervsuddannelse, eller du kan fortsætte endnu et år, hvis du vil læse til lærer eller sygeplejerske.
- Alt andet lige er det også en god ting, at vi giver de unge lidt mere betænkningstid, inden de skal vælge deres vej ud i livet. Når frafaldet i dag er så stort som 51 procent på landsplan på erhvervsuddannelserne, hænger det for en stor dels vedkommende nok sammen med, at de unge ikke har været klar til at vælge, mener han.
Når Per Vangekjær alligevel tillader sig at være en smule forbeholden overfor reformudspillet, hænger det sammen med, at der i en vis grad er tale om fugle på taget. Nu skal udspillet trykprøves, og alle de uddannelsesretninger, der bliver berørt af udspillet, vil forsøge at få det bedste ud af det for eget bedste.
- Så vi har endnu til gode at se, hvor vi ender og hvordan et færdigt reformudspil kommer til at se ud. Det vigtigste er dog nok, at regeringen får et flertal politisk til sit forslag. Reformudspillet er så stort og betydningen så enorm, at der simpelthen skal være en bred forligskreds bag. Ellers får reformen en kort levetid, spår jeg.
- Det er dog trist og ja, næsten uforståeligt, at vi skal vente helt til år 2030, før der kommer til at ske noget. Jeg synes godt, man kunne komme væsentligt hurtigere i gang. Det er trods alt essentielt, at vi får flere til at søge mod erhvervsuddannelserne. konstaterer Per Vangekjær.
Spørgsmål til denne pressemeddelelse til Danske Malermestres formand Per Vangekjær på telefon 20940790