Malermestre har klaret coronakrisen bedre end frygtet
Ikke overraskende var coronapandemien og nedlukningen af Danmark helt centrale, da Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, aflagde sin mundtlige beretning på Branche- og arbejdsgiverorganisationens generalforsamling i dag. Generalforsamlingen blev afholdt på HUSET Middelfart med deltagelse af oldermænd og formænd for arbejdsgiverorganisationens 35 lav og lokalforeninger.
- Enkelte af jer oplevede problemer i begyndelsen og havde privatkunder, der ikke turde få maleren indenfor, og som aflyste aftaler. Men i takt med at vejret blev bedre, og der kunne males udvendigt, fik I alle travlt. Ikke mindst fordi der lå meget arbejde fra sidste år og ventede.
At det rent faktisk var gået rigtig godt i byggeriet – og i malerfaget – under nedlukningen af Danmark, kunne dokumenteres i antallet af lønkompensationskroner, der var gået til malervirksomheder.
- Ud af en samlet lønsum i malerfaget på knap tre milliarder kroner, er der blot søgt kompensation for godt 10 millioner kroner – svarende til cirka 1,4 procent af den udbetalte lønsum over en tre måneders periode.
- Jeg siger næppe for meget, hvis jeg siger, det kunne være gået ufatteligt meget værre, fastslog Per Vangekjær.
I sin beretning berørte Per Vangekjær også det faktum, at de ledige var blevet fritaget for pligten til at søge eller tage et anvist arbejde under nedlukningen af Danmark. Den såkaldte beskæftigelsesindsats i jobcentre og a-kasser blev nemlig suspenderet. Og det betød, at en ledig malersvend omkostningsfrit kunne takke nej til et ledigt job hos en malermester og fortsætte med at gå hjemme.
- Et af vores nordjyske medlemmer, Henrik Biehl, oplevede selv en svend, der takkede nej til et job. Det fik ham til at kontakte Danske Malermestre. En måbende Ole Draborg (direktør i Danske Malermestre, red.) gik til medierne og fortalte om det fuldstændig tåbelige i, at en malermester kunne have så travlt, at han måtte sige nej til nye opgaver, mens en ledig malersvend samtidig kunne sige nej til et job.
- Jeg kan hilse og sige, at det virkede… To dage, så havde beskæftigelsesministeren meldt sig på banen og kravet om en aktiv beskæftigelsesindsats genindført. Godt gået, konstaterede Per Vangekjær.
Fra Malerforbundet har lydt kritik af, at Danske Malermestres medlemmer har benyttet sig af udenlandsk arbejdskraft og vikarbureauer. Men den kritik var skudt helt over målet, mente Per Vangekjær, der pegede på, at der i et medlemskab af Malerforbundet var inkluderet en lønsikring, som sikrer ledige malersvende op til 10.000 kr. oveni dagpengene.
- Udenlandske håndværkere og vikarer er for mange den eneste mulighed for at få arbejdskraft til at løse firmaets opgaver. Det er i øvrigt værd at bemærke, at Malerforbundet, som de eneste, tilbyder lønsikring som en direkte del af medlemskabet. I de øvrige forbund er lønsikringen en forsikringsordning, der skal betales særskilt for.