Malerfaget skal være en del af den grønne omstilling
Malerfaget kan med korrekte malerbehandlinger have en stor indflydelse på bæredygtigt byggeri i fremtiden. Regeringens udspil om at fokusere på den grønne omstilling af erhvervsuddannelserne er positivt, men politikerne skal huske på, at den grønne omstilling ikke kun handler om solceller og vindmøller, påpeger Danske Malermestres uddannelseschef.
Danske Malermestre slår på tromme for, at malerfaget kan spille en rolle i regeringens nye udspil ’Forberedt på Fremtiden IV – Flere faglærte til den grønne omstilling’, som skal løfte erhvervsuddannelserne. Malerfaget har en rolle at spille i bæredygtigt byggeri.
- Det er vigtigt at pointere, at den grønne omstilling er mere end solceller og vindmøller. Bæredygtighed og grøn omstilling handler også om korrekte malerbehandlinger, når den eksisterende bygningsmasse skal bevares og renoveres for at undgå en masse CO2-udledning på at bygge nyt, siger Danske Malermestres uddannelseschef Michael Groth Kastrupsen.
Erhvervsuddannelsernes år
I udspillet har regeringen også afsat 2,5 millioner kroner årligt i 2024 og 2025 til at gøre næste år til erhvervsuddannelsernes år. Der skal etableres et landsdækkende kommunikationsarbejde, der styrker samarbejdet mellem lokalområdet og erhvervsskolerne.
- Formidlingsarbejdet er bundet op på EuroSkills, som i 2025 holdes i Danmark. Det matcher godt med, at vi i malerfaget og andre håndværksfag satser på at shine, når konkurrencen foregår i Herning. Danske Malermestres medlemmer er klar til at påtage sig at løfte opgaven i samarbejde med landets erhvervsskoler i at få sat malerfaget på dagsordenen i den grønne omstilling i byggeriet, siger Michael Groth Kastrupsen.
Udspillet afsætter også omkring 300 millioner kroner over fire år til udstyr og kompetenceløft indenfor områderne fødevarer, jordbrug, oplevelser, teknologi, transport og byggeri. I forbindelse med aftale om Grøn skattereform er der også afsat cirka 100 millioner kroner årligt i 2025 og 2026 til grøn efteruddannelse.
- Vi hylder, at der er afsat penge til både udstyr og kompetenceløft til den grønne omstilling, siger Michael Groth Kastrupsen.