Malerfaget forventer brat opbremsning i andet halvår 2022
Hele 38 procent af virksomhederne forventer en faldende omsætning i 2. halvår 2022, mens kun 14 procent forventer fortsat vækst, viser Danske Malermestres seneste konjunkturundersøgelse. Det er den økonomiske usikkerhed, pris- og rentestigninger og bygherrer, der aflyser projekter, der spiller ind.
Første halvdel af 2022 har været forrygende for malerfaget i Danmark, men forventningerne til det kommende halvår er mildest talt meget negative. Hele 38 procent af virksomhederne forventer en faldende omsætning, mens kun 14 procent forventer fortsat vækst. Det er den økonomiske usikkerhed, pris- og rentestigninger og bygherrer, der aflyser projekter, der spiller ind.
Det viser den netop offentliggjorte konjunkturundersøgelse fra Danske Malermestre. Undersøgelsen bygger på svar fra 200 malervirksomheder med en samlet beskæftigelse på over 2.000 malere, svarende til cirka 25 procent af malerfaget.
- Næsten hver tredje af malervirksomhederne har oplevet, at bygherrer eller hovedentreprenører har aflyst projekter, fordi budgetterne er skredet på grund af stigende lønninger og materialepriser. De aflyste projekter udgjorde i gennemsnit godt 11 procent af de berørte virksomheders omsætning, så vi taler absolut ikke om et marginalt problem, tværtimod, siger direktør Ole Draborg i en kommentar til undersøgelsen.
Til gengæld var ledigheden i årets første fem måneder meget lav. I gennemsnit var ledigheden i disse måneder 3,8 procent, og faktisk er så lav en ledighed i denne periode ikke set siden 2008. Bagsiden af dette er, at omsætningen i 40 procent af virksomhederne har været begrænset af mangel på arbejdskraft. Så alt andet lige må man konstatere, at den forventede opbremsning i andet halvår 2022 sker fra et meget højt niveau.
Henvendelser vedrørende denne pressemeddelelse kan rettes til direktør Ole Draborg, Danske Malermestre på tlf. 40 85 11 41.