Korte uddannelsesaftaler er fleksible for både malermester og elev
Malerforbundets formand Martin B. Hansen har i DR været ude at kritisere de korte uddannelsesaftaler i malerfaget. Uddannelseschef Niels Håkonsen forsvarer de korte uddannelsesaftaler.
Danske Malermestres uddannelseschef Niels Håkonsen er fuldt på linje med regeringen, der vil beholde korttidsaftalerne i uddannelsen til bygningsmaler. Det er der to grunde til. Det får flere malermestre til at tage elever ind – og det giver både malermester og elev fleksibilitet i forløbet.
- Der er selvfølgelig elever, der slår sig på de korte uddannelsesaftaler, men det går jo begge veje. Eleven kan søge et nyt praktiksted, hvis malermesteren er sur eller ikke lever op til forventningerne, og malermesteren kan lade være med at forlænge eleven, hvis der ikke er et godt match, siger Niels Håkonsen.
Malerforbundets formand Martin B. Hansen har til DR udtalt, at de korte uddannelsesaftaler har taget overhånd – og det er blandt andet derfor, at cirka hver femte bygningsmalerelev falder fra på de korte uddannelsesaftaler. Den køber Niels Håkonsen ikke.
- Vi ved ikke, hvor Malerforbundet har tallene fra, men hvis hver femte falder fra, så må fire ud af fem fortsætte i praktik og altså have succes med det. Langt de fleste arbejdsgivere færdiggør altså uddannelsen for deres elever, konstaterer han.
Åbner mulighed for flere praktikaftaler
Niels Håkonsen påpeger, at mange malermestre ikke ville påtage sig elev-ansvaret for en hel uddannelse på tre et halvt år. De er bange for, at de ikke har arbejde og forskellige opgavetyper nok til at give en elev en god uddannelse. Derfor er det godt, at de kan påtage sig ansvaret for elever i kortere perioder. En korttidsaftale består altid af en praktikperiode og et skoleforløb, så derfor er de korte uddannelsesaftaler som udgangspunkt af et års varighed.
- Det at malermestrene har mulighed for kortere uddannelsesaftaler, gør at flere tør binde an med at have ansvaret for elever. Vi har lige i Malerfagets Faglige Fællesudvalg været på rundtur i landet, hvor eleverne melder, at det er dejligt, at de kan skifte arbejdsgiver undervejs i uddannelsen, siger Danske Malermestres uddannelseschef.
Niels Håkonsen er ikke i tvivl om, at de korte uddannelsesaftaler er kommet for at blive. Her skal både malermesteren som arbejdsgiver og eleven levere varen, så modparten har lyst til at fortsætte samarbejdet.
I DR-artiklen påstås det, at andelen af korte uddannelsesaftaler er steget fra fem til 43 procent inden for bygge- og anlægsfagene på ti år. Ifølge Malerfagets Fællesudvalgs statistik var 36 procent af praktikaftalerne i malerfaget i 2017 korttidsaftaler. Det tal var 21 procent i 2015.