Glem ikke virksomhederne, når I taler uddannelse
Efter at have været økonomisk udsultet har regeringen besluttet at tilføre erhvervsuddannelserne penge – 300 millioner kroner alene i år. Og regeringen har afsat yderligere penge de kommende år. Den beslutning er ved flere lejligheder blevet rost, ikke mindst af Danske Malermestre, konstaterede Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, da han i dag bød velkommen til Danske Malermestres Nyborg Stævne, hvor mere end 400 malermestre og leverandører til malerfaget fra hele landet deltager.
- Og pengene falder på et tørt sted. Over en bred kam har uddannelserne mistet omkring 1,8 milliarder kroner i tilskud siden 2010. Det svarer stort set til en fjerdedel af uddannelsernes budget i 2010. Mange skoler er i dag slidte, og der mangler udstyr og nutidigt undervisningsmateriale. Så det var absolut på tide, at der kom penge til erhvervsuddannelserne, lød det fra Per Vangekjær.
Men, påpegede Per Vangekjær, regeringen måtte ikke glemme virksomhederne, når det kom til uddannelsen på erhvervsskolerne. For der skulle også være virksomheder til at tilbyde lærepladser, hvis uddannelses-ligningen skulle gå op.
- Senest har vi en sag her fra Fyn, hvor en lærling på maleruddannelsen på Syddansk Erhvervsskole i Odense sendte mere end 70. Hun fik afslag på afslag, og først efter at sagen havde været oppe i medierne, lykkedes det hende at finde en læreplads.
- Men mange virksomheder er presset på økonomien. Det er ikke kun lønmodtagerne, der er presset, mange virksomheder har også svært ved at få enderne til at nå sammen. Og i den situation begynder de at se på, om økonomien kan bære en lærling.
Per Vangekjær efterlyste derfor en eller anden form for økonomisk sikkerhed til praktikvirksomheder, en håndsrækning, når konjunkturerne pludselig ændrede sig.
- Hvis man ønsker at virksomhederne stiller lærepladser til rådighed, bør man sikre, at der er hjælp, hvis en økonomisk nedtur pludselig sætter ind.
- En uddannelsesaftale løber over flere år, og det kan hurtigt blive dyrt for de små og mellemstore virksomheder, hvis der ikke er arbejde til hverken svende eller lærlinge. En malersvend kan i yderste konsekvens blive fyret, men en uddannelsesaftale kan du ikke bare ophæve. En uddannelsesaftale løber tiden ud, fire år, uanset om der er arbejde eller ej, sagde Per Vangekjær.