I løbet af de første fem måneder af 2018 har i alt 256 elever indgået en ordinær uddannelsesaftale om en læreplads med en af landets malermestre. Det viser de nyeste tal fra de tekniske skoler, og det glædede Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, sig over, da han aflagde sin mundtlige beretning på Branche- og arbejdsgiverorganisationens generalforsamling i dag den 9. juni.
- Det er superfine tal og meget glædeligt. Nu skal man selvfølgelig passe på med fremskrivninger, men hvis vi alligevel vover, ender vi med omkring 620 ordinære uddannelsesaftaler.
- Og det er godt 100 mere end sidste år. Det kan vi godt glæde os over, konstaterede Per Vangekjær over for de godt 100 forsamlede malermestre fra hele landet på hotel Comwell Korsør.
Malerfaget er også til næste år et dimensioneringsfag, hvad der giver mulighed for eleverne at fortsætte i skolepraktik, hvis de af en eller anden grund ikke har fået en læreplads hos en malermester.
- Det er vigtigt, da det ellers ville kunne få nogle til at fravælge uddannelsen af skræk for, at de ikke kunne færdiggøre den.
- Selvom det jo i vores tilfælde er en mindre detalje… Vi har jo besluttet at stille med en praktikpladsgaranti til alle elever. Vi kan ikke love en praktikplads hos den nærmeste malermester, det kan være eleverne skal regne med nogen transport. Men er det i orden, så finder vi en praktikplads, hvis eleverne opfylder kravene til at komme ind på uddannelsen, fastslog Per Vangekjær.
I sin mundtlige beretning berørte Per Vangekjær også de nye overenskomster i det offentlige – og ikke mindst det faktum, politikere fra såvel Socialdemokratiet som Dansk Folkeparti i medierne udtalte sig til fordel for de offentligt ansatte.
- Fiskede efter stemmer i rørte vande, fristes jeg til at sige! Om nogen burde netop de folkevalgte, som på alle tider af døgnet hylder den danske model, blande sig uden om. Men det gjorde de ikke!
Og med et overenskomstresultat med en aftalt lønstigning på 8,1% over de næste tre år, lagde Danske Malermestres formand ikke skjul på, at han frygtede for den afledte effekt, når det private arbejdsmarked skulle forhandle nye overenskomster i 2020.
- Den offentlige overenskomst risikerer at få meget stor betydning, når vi om tre år selv igen skal forhandle overenskomst. Jeg frygter simpelthen for, at vi vil blive mødt af eksorbitante lønkrav, sagde han.
For yderligere kommentarer kontakt Per Vangekjær på telefon 2094 0790.