Finanslov: Malermestre vil fastholde boligjobordning
Både regeringens støttepartier og tidligere økonomisk vismand mener, at boligjobordningen skal skrottes. Det er direktør i Danske Malermestre Ole Draborg uenig i. For gøres boligjobordningen permanent er den et reelt instrument mod sort arbejde og på sigt vil byggeriet indrette sig, så der ikke opstår flaskehalse.
SF, Enhedslisten og Radikale vil skrotte boligjobordningen, mens finansminister Nicolai Wammen i det netop offentliggjorte finanslovsudspil har meldt ud, at boligjobordningen skal rulles tilbage, så danskerne igen kun får 12.500 kroner i tilskud til service- og håndværkerydelser. I Danske Malermestre fastholder direktør Ole Draborg, at ordningen bør gøres permanent som et instrument mod sort arbejde.
Også selvom tidligere overvismand og professor på Aarhus Universitet Michael Svarre er på linje med regeringens støttepartier. Han påpeger, at det er uhensigtsmæssigt at videreføre boligjobordningen med en bygge- og anlægsbranche, der skriger efter arbejdskraft.
- Jeg hører argumenterne om, at byggebranchen buldrer derud af og fradraget derfor ikke er nødvendigt længere. Jeg er ikke enig. For gøres boligjobordningen permanent vil markedet tilpasse sig. I stedet for at se ordningen som et instrument til at regulere konjunkturerne, skal det ses som et værn mod sort arbejde, siger Ole Draborg.
Ved finansloven for 2021 valgte regeringen at forhøje fradraget fra 12.500 kroner om året til 25.000 kroner om året for at sikre danske arbejdspladser.
- Ved byggebranchen, at ordningen er permanent, så fastansættes de folk, der er brug for – og så opstår der ikke flaskehalse som i dag. Markedet indretter sig, fastslår Ole Draborg.
Danske Malermestre arbejder i øvrigt for, at håndværkerfradraget igen kommer til at omfatte alt malerarbejde, også indvendigt malerarbejde, fordi det har en meget positiv effekt over for sort arbejde. I den periode, hvor man kunne få fradrag for indvendigt malerarbejde, mindskedes kundernes interesse for at få udført malerarbejdet sort markant. Danske Malermestre lavede flere analyser, der påviste dette. Faktisk var det en generel opfattelse blandt medlemmerne, at ordningen på det nærmeste fjernede det sorte arbejde fra faget.
Når malerfaget er udsat for meget sort arbejde, skyldes det, at faget er meget arbejdskrafttungt. Med håndværkerfradraget opnår kunden derfor en besparelse, der nogenlunde matcher den betalte moms. Derfor får ordningen kunderne til at vælge at få udført arbejdet med regning og med garanti og klagemulighed.
Har du brug for yderligere kommentarer fra Ole Draborg kan han kontaktes på telefon 40851141.
Download billeder af Ole Draborg her