Danske Malermestre roser ny erhvervsrettet EPX
Danske Malermestre hilser den erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse EPX velkommen i den nye uddannelsesreform, fordi de unge bliver lidt ældre inden de skal træffe deres studievalg.
Undervisningsminister Mattias Tesfaye, resten af regeringen, SF og Dansk Folkeparti har lavet en politisk aftale om en uddannelsesreform, hvor der oprettes en ny erhvervsrettet gymnasieuddannelse, der er mere praktisk og erhvervsrettet. Danske Malermestre kvitterer for, at ministeren og politikerne bag reformen har modet til at ændre så markant på ungdomsuddannelserne – og skabe et spændende studiemiljø for alle unge – og de bliver lidt ældre, inden de skal vælge studie.
De to indgange til gymnasiet – den boglige, STX, og den praktiske EPX – realiseres på bekostning af, at grundforløb 1 i erhvervsuddannelserne, 10. klasse og HF forsvinder. Derudover hæves adgangskravet til STX fra 5 til 6, mens det bliver 2 for EPX’en.
- Vi hilser i den grad EPX velkommen og tror ligesom undervisningsminister Mattias Tesfaye, at vi her får fanget dem, der går på det almindelige gymnasie uden succes og ikke kommer på en videregående uddannelse i den nye mere praktiske gymnasieuddannelse. Nu får de et alternativ og det vil få flere til at vælge at blive faglært. Det er derfor vigtigt at sikre, at man med EPX sikrer de faglige faciliteter, der lugter af savsmuld, værktøj og laboratorier, siger uddannelseschef i Danske Malermestre Michael Groth Kastrupsen, der også synes, at det er positivt, at de unge mennesker bliver mere modne og dannede, inden de skal træffe deres studievalg.
Man forventer, at når EPX er en realitet fra 2030 vil cirka 20.000 unge starte årligt. Også formand for Danske Malermestre Per Vangekjær mener, at det er positivt, at reformen kan stoppe søgningen mod STX, hvor alt for mange unge er lukket ind på gymnasierne på bekostning af erhvervsuddannelserne. Det hævede karaktergennemsnit vil hæve barren.
Per Vangekjær er også positiv overfor idéen om, at man som ung først efter EPX’en vælger retning og erhvervsuddannelse; efter to år kan du vælge en erhvervsuddannelse.
- Alt andet lige er det også en god ting, at vi giver de unge lidt mere betænkningstid, inden de skal vælge deres vej ud i livet. Når frafaldet i dag er så stort som 51 procent på landsplan på erhvervsuddannelserne, hænger det for en stor dels vedkommende nok sammen med, at de unge ikke har været klar til at vælge, mener han.