Arbejdsmiljøproblemer i malerfaget har ændret sig
En ny opgørelse over reaktioner fra Arbejdstilsynet viser, hvilke arbejdsmiljøproblemer Arbejdstilsynet har reageret på i 2019 i malerfaget. Overordnet set har der været et uændret antal reaktioner fra 2018 til 2019 (fra 192 til 201) på trods af, at antallet af tilsyn i malerfaget er steget fra 213 i 2018 til 248 i 2019.
Men der har været store ændringer i hvilke områder, der har givet anledning til reaktioner fra Arbejdstilsynet inden for de seneste seks år. Det forklarer arbejdsmiljøkonsulent Karin Bohn fra Arbejdsmiljøhuset sådan her: I april 2019 blev Arbejdstilsynets helhedsorienterede tilsyn på landets byggepladser gjort permanente – og derfor ser Arbejdstilsynet andre arbejdsmiljøproblemer end dengang de kom på besøg på selve virksomheden.
- Der er for eksempel langt flere påbud om luftvejsbelastninger i forbindelse med støv og sprøjtepåføring af malerprodukter, fordi der nu fokuseres på arbejdssituationerne ude på de større byggepladser. Der er blandt andet fokus på om man anvender korrekt åndedrætsværn og den rette støvsugerklasse, forklarer Karin Bohn.
Risiko for fald til lavere niveau er topscorer med cirka en tredjedel af samtlige 201 reaktioner, og det har over en årrække været nogenlunde konstant. Men der har de senere år også været en markant forøgelse i antallet af reaktioner over for luftvejsbelastninger, typisk støv, som er steget fra 12–17 årlige reaktioner i årene 2014-17 til 54 reaktioner i 2019.
- Det skyldes formentlig, at der er kommet mere fokus på at støv i lungerne kan være kræftfremkaldende. Til gengæld har der været et markant fald antallet af reaktioner over manglende opfyldelse af de såkaldte krav til egenindsatsen, det vil sige for eksempel manglende APV og manglende brugsanvisninger til værktøj. Antallet af reaktioner over for dette område er faldet fra 96 i 2016 til 17 i 2019, hvilket er meget positivt, siger direktør i Danske Malermestre Ole Draborg.