Arbejdsløse malersvende siger nej til jobtilbud
Malermestre jagter arbejdskraft for tiden, men arbejdsløse malersvende takker omkostningsfrit nej til jobtilbud, da beskæftigelsesindsatsen er suspenderet i jobcentre og a-kasser. Det er paradoksalt, siger malermester, der må afvise kunder, fordi han ikke kan skaffe arbejdskraft nok.
Malermester Henrik Biehl fra Malerfirma Klit Christensen ApS i Støvring ved Aalborg er presset, fordi han ikke kan skaffe de malersvende, han har brug for. Både henvendelser til Jobcentret og Malerforbundet giver sølle resultater. Malersvende på stribe takker nej til job – eller svarer i værste fald slet ikke.
- Det er det mest frustrerende, jeg har oplevet under coronakrisen. Jeg har travlt, fordi kommunerne og staten har ophævet anlægsloftet, så der er ekstra travlt på den front – og jeg har et stort byggeprojekt, hvor deadline ikke udskydes, fordi jeg mangler folk. Incitamentet for malersvendene er for små til at tage arbejde, siger Henrik Biehl, der har kæmpet for at få ansat to malersvende, selvom han mindst kunne bruge det dobbelte.
Grotesk for malerfaget
Malersvende, der er blevet arbejdsløse efter 11. marts, hvor Danmark lukkede ned, er suspenderet for den såkaldte aktive beskæftigelsesindsats i jobcentre og a-kasser. Det betyder, at malersvende og andre ledige ikke aktivt behøver at søge job eller gå til jobsamtaler. Men det betyder også, at det er omkostningsfrit at sige nej til tilbudt arbejde.
- Det er grotesk i en situation, hvor malerfaget i høj grad har brug for arbejdskraft. Byggebranchen har fortsat trods coronakrisen, der er masser af udendørs arbejde, kommunerne har ophævet anlægsloftet og private efterspørger også malere til projekter i hjemmet, siger direktør i Danske Malermestre Ole Draborg.
Krævende malersvende
Den nordjyske malermester Henrik Biehl kontaktede i første omgang det lokale jobcenter, hvor en jobkonsulent udleverede fire navne på ledige malersvende. Den første tog slet ikke telefonen, mens en ung fyr fra listen var interesseret i, hvad Henrik Biehl kunne tilbyde.
- Vi blev enige om timelønnen, men han ville have en firmabil, selvom han boede 500 meter fra byggepladsen, hvor han skulle møde. Han ville tænke over det, og så hørte jeg ikke mere fra ham, fortæller Henrik Biehl.
Den tredje malersvend på listen var interesseret, men havde lige bestilt ferie til ugen efter og var efterfølgende syg i over to uger – og er stadig ikke tilgængelig.
Henrik Biehl møder også andre malermestre i lokalområdet som ikke kan skaffe nok malersvende. En har kontaktet en tidligere medarbejder, som konsekvent ikke tager telefonen. Mange kolleger vælger nu at ansætte udlændinge gennem vikarbureauer, fordi de ledige danske malersvende stiller urimelige krav til ansættelsen.
Tilbage i arbejdstøjet
Det er i et vist omfang forståeligt, at myndighederne valgte at suspendere kravet om, at ledige mødte op i jobcentret, eller at de sendte et vist antal ansøgninger hver uge, da det halve af Danmark lå ned, mener Ole Draborg.
- Men at de ledige omkostningsfrit kan sige nej til tilbudt arbejde og blive væk fra jobsamtaler uden at miste retten til dagpenge kan ikke på nogen måde forsvares. Så mon ikke det er på tide at komme tilbage i arbejdstøjet?, konkluderer han.
Du kan kontakte direktør i Danske Malermestre Ole Draborg på telefon 4085 1141 eller malermester Henrik Biehl, Malerfirma Klit Christensen på telefon 2016 0848.