Udfordret af vejret
Det er en underdrivelse at sige, at vinteren 2019/2020 har været våd. Ikke en gang pjaskvåd yder vel egentlig vandmængderne retfærdighed. Overalt svupper det, når man bevæger sig rundt uden for asfaltvej og fortov, og mange steder i Jylland er åer og vandløb gået over deres bredder. I Silkeborg er det Gudenåen, og her taler man om oversvømmelserne som en 100-årshændelse. Altså noget, der kun sker med 100 års mellemrum.
På markerne rådner vinterafgrøderne og landmændene er bekymret for, hvornår de igen kan sprede gylle på markerne. Men der er andre, der også er udfordret af den våde og varme vinter, der tilsyneladende slår den ene rekord efter den anden. Mange malermestre har også fået problemer med vand denne vinter. Det viser en rundringning, Danske Malermestre har foretaget.
I Brande konstaterer Jørgen Larsen, Malerfirmaet Jørgen Larsen, at det efterhånden er mange måneder siden, han har kunnet male udvendigt. For selv om vinteren temperaturmæssigt har været god, hvad malearbejde angår, så har alting været drivende vådt.
– Og spørgsmålet er jo, hvornår vi overhovedet kan komme i gang? Fugten trænger længere og længere ind, og vi kommer ikke til at male før langt hen på sommeren, hvis vi ikke snart ser et vejrskifte, lyder hans frygt.
- Vi plejer at sige, at efteråret, mens det stadigvæk er lunt, er et godt tidspunkt at male udendørs, men det var bestemt ikke tilfældet sidste år, forklarer han.
Han bakkes op af malermester Allan Andersen, Malerfirma Jørn Andersen & Sønner, i Engesvang lidt nordøst for Brande. Her er man allerede godt i gang med at give tilbud på udendørs malearbejde.
– Men problemet er lidt, at vi også har et stort efterslæb fra sidste år, hvor efteråret var så vådt, at vi ikke nåede ud til alle kunderne. De begynder nu, måske meget naturligt, at blive nervøse for, at det heller ikke bliver i år. En typisk udendørs opgave er maling af vinduer, og hvis de står med malingen i ager og slidte gummilister, som tilfældet ofte er, er det noget, der virkelig kan suge meget vand en vinter som denne.
– De skal stå rigtig længe, før vi kan komme i gang, siger han.
Netop gamle vinduer kan Lisbeth Nedergaard Rasmussen, Faaborg Malerfirma, tale med om. Hun fortæller, at de i virksomheden sidste år havde nogle gamle vinduesrammer stående på værkstedet til renovering.
– De var meget våde, da vi tog dem ind. Efter tre ugers tid på værkstedet virkede de helt klar i overfladen, og vi sleb og malede og afleverede dem til kunden.
– Nu har jeg lige set, at de står og skaller. Så selvom vi troede, at de var klar efter tre uger i et lunt værksted, var det ikke tilfældet. De var stadigvæk våde længere inde i træet.
Særskilt pris på afrensning
Men det fugtige og milde vejr giver også usædvanligt gode vækstbetingelser for alger og svamp. Sorte og grønne plamager vokser frem på næsten alle overflader. Allan Andersen oplever, at det efterhånden er lige meget om det er flader mod nord eller syd, så er der begroning.
– Det ser frygteligt ud. Vi er begyndt, når vi giver pris, at give kunden en særskilt pris på vask og algefjerner. Vi ved jo godt, at der er nogen, der blot giver en pris og en hurtig tur med penslen, og sådan et tilbud er selvfølgelig billigt.
– Vi udspecificerer og så har kunden et reelt grundlag for at vælge. Og vi mener ganske enkelt ikke, at vi kan stå inde for arbejdet, hvis vi ikke afrenser og vasker grundigt, før vi maler.
Billedet er det samme på Sydfyn, hvor Lisbeth Nedergaard Rasmussen fortæller, at man i virksomheden så sent som i slutningen af måneden havde talt om, at stort set samtlige malede overflader var grønne af alger.
– Det er jo faktisk sådan, at der ikke bare er én over ade, som vi umiddelbart kan gå i gang med. Alt skal renses ned først.
Og afvaskningen er ikke alene gjort med vand og børste – der skal virkelig lægges kræfter i, fortæller Jørgen Larsen:
– Angrebene af alger og svamp er ved at være så omfattende, at jeg tvivler på, at vi kan klare det med de gængse afrensningsprodukter.
Affugter og varmekanoner
Heller ikke nybyggeriet er gået ram forbi af vinterens massive mængder regn. Niels Vester Rasmussen, Hobro Malerfirma, fortæller, at det er svært at nå at få lukket et nybyggeri af hurtigt nok. Og selvom tømreren gør et stort arbejde i at få lagt presenninger over råhuset, indtil taget bliver lagt, nder vandet ind, når regner falder i mængder, som den har gjort de sidste mange måneder.
– Så bliver alle forsinket i arbejdet, når byggeriet skal stå og tørre med affugtere og varmekanoner.
– Og vi har jo også tidsplaner, vi skal overholde. Der er jo sat en deadline for aflevering. Så risikerer vi at male på overflader, som i værste fald ikke er helt tørre. Opstår der problemer, som kræver ommaling, så udbedrer vi gratis pr. kulance, så økonomisk risikerer vejret også at give nogle uforudsete udfordringer.
Allan Andersen genkender billedet. Ved nybyggeri forsøger man i firmaet så vidt muligt at komme tilbage 14 dage efter, de har malet første gang.
– Hvis byggeriet har været tvangstørret, skrumper fuger og træværk trækker sig, fordi al fugt er suget ud af materialerne. Derfor venter vi så vidt muligt med at give den afsluttende nish.
Thomas Kristiansen har anbefalet en af sine kunder at få etableret et omfangsdræn frem for at få malet kælderen med få års mellemrum.
– Det er problemer, vi altid har kendt til, men det har været ekstremt i år, siger han.
Indtrængende vand
Fugtige kældervægge og indtrængende vand er et velkendt problem i malerfaget, som har givet mange udfordringer. For med vandtryk fra den omgivende jord er det stort set umuligt at stoppe indtrængende fugt. Og med klimaforandringer og øgede mængder regnvand vil problemet blive forstærket – specielt i den ældre bygningsmasse.
Thomas Kristiansen, der driver firmaet KF Maler i Nykøbing F. har netop været i gang med en større istandsættelse af en ældre villa i to plan og kælder – med afskallende maling og tydelige fugtpletter.
– Jeg anbefalede simpelthen kunden, at han fik etableret et omfangsdræn. Det var ikke muligt at lave et stykke malearbejde, jeg kunne stå inde for.
– Det koster selvfølgelig et par hundredetusinde kroner, men de penge kunne kunden også hurtig ende med at betale mig, hvis jeg løbende skulle komme tilbage og male de kældervægge. Og med et dræn ville problemerne blive løst én gang for alle.
Ingen frost i malingen
Der er dog også positivt at sige om den milde og rekordvåde vinter, mener Niels Vester Rasmussen.
– Her i Nordjylland er der ikke noget, der er så skidt, så det ikke er godt for noget andet. Og jeg vil sige, at logistikken er nemmere med den vinter, vi har nu.
– Vi har ikke problemer med sneglatte eller lukkede veje. Og det er en kæmpe fordel, at vi ikke behøver bekymre os om maling, der fryser, fordi vi lader den stå i bilen natten over.
Officielt sluttede vinteren 29. februar. Om foråret skriver DMI på deres hjemmeside: ”Foråret ser som helhed ud til at blive 1-2 grader varmere end normalt for årstiden, og ned- børsmængderne ser ud til at ende tæt på det normale. Efter en våd og blæsende februar er der tegn på mere normale nedbørsmængder og vindforhold i marts. April ser dog ud til at byde på perioder med noget ustadigt vejr, men milde sydvestenvinde vil dominere og holder temperaturen oppe. I maj giver prognoserne håb om perioder med højtryk og dermed mest stabilt vejr med gode solchancer".