Højt fra fyrets top....
Fra Skagen og til Gedser, fra Trekroner i øst til Sædding i vest – og hele vejen langs kysten. Malerfirma Brdr. Folkmann fra Svendborg har malet fyrtårne overalt i Danmark. Det er en niche med udsigt.
Der er opgaver, og så er der spektakulære opgaver. Og Danmarks sydligste fyrtårn med et overfladeareal på 500 kvadratmeter kan vel med en vis ret kategoriseres som det sidste. Adressen er – næppe overraskende Gedser Fyrvej – og her knejser Gedser Odde Fyr 20 meter op over de omkringliggende marker og advarer de sejlende mod det farlige, undersøiske Gedser Rev.
Gennem det seneste år har Malerfirma Brdr. Folkmann fra Svendborg haft fast arbejde med renoveringen af det mere end 220 år gamle fyrtårn – et arbejde, der blandt andet krævede udskiftning af bærende jernbjælker i tårnets øverste dæk, udskiftning af 2500 af de gamle mursten og mere end 14 ton puds og sprøjtepuds.
- Fyrtårnet var i en dårligere stand end nogen havde regnet med. Sidst, det blev malet, er en 30-40 år siden. Dengang blev der også udført mur- og betonreparation, desværre nok med nogle forkerte materialer. Man havde blandt andet brugt noget cementmørtel, som ikke kunne arbejde sammen med underlaget, så der trak fugt ind.
- Så arbejdet endte med at blive meget mere omfattende, og derfor blev det også kun til renovering udvendigt, mens den indvendige er udskudt indtil videre, forklarer Klaus Folkmann, der også fortæller, at det først var, da stillads og indpakning var på plads og det gamle fyrtårn var blevet sandblæst, at det for alvor gik op for dem, hvor slemt det egentlig stod til.
Brdr. Folkmann arbejdede i hovedentreprise med en række lokale underentreprenører. Og Klaus Folkmann sætter stor pris på at arbejde på den måde. Det giver såvel frihed som ansvar.
- Vores arbejde bliver meget nemmere, når vi selv har styr på processen fra start til slut. Og så er der en stor tilfredsstillelse i at finde de rigtige underentreprenører og at styre hele opgaven i mål, afslører den fynske malermester, der arbejder sammen med faste såvel som nye underentreprenører, når han arbejder på de danske fyrtårne. En anden vigtig samarbejdspartner er Søfartsstyrelsen, som har det overordnede ansvar for Danmarks fyrtårne.
Det er godt ti år siden, at Brdr. Folkmann fyldte bilen med materialer og gik i gang med deres allerførste fyrtårn. Tilbage i 2011 købte Svendborg-brødrene virksomheden, Tom Schmidt Entreprise, som også lå i Svendborg. Virksomheden havde blandt mere specialiseret sig i betonrenovering og facadebehandling af høje bygninger og siloer. Og med den overtagelse var vejen banet for et nyt forretningsområde.
- Ja, for umiddelbart efter vi havde overtaget Tom Schmidt, fik vi en henvendelse fra Søfartsstyrelsen, der spurgte, om vi ville give pris på Elsehoved Fyr på Sydøstfyn. Og det ville vi selvfølgelig meget gerne.
Sjovt og udfordrende
Fra fyret på Elsehoved gik det stærkt. Faktisk har firmaet siden da arbejdet på 20 fyrtårne overalt i Danmark – heraf har arbejdet på de 17 været udført som hovedentreprise. Og alle har på hver sin vis gjort indtryk.
- En af de mærkeligste eller sjoveste var, da vi malede fyret på Hesselø. Øen var ejet af godsejer Hasselbalch, og det var godsejeren selv der fløj os de knap 20 kilometer ud til øen i Kattegat.
- Vi var nødt til at pille de bagerste sæder ud af flyvemaskinen for at få plads til alt materiel og materialer.
- Og da vi malede Skagen Vestfyr, fik vi en lokal vognmand til at fragte 8000 liter vand, og hvad der ligner 1,5 ton udstyr og materialer ud gennem sandet til fyret.
I den række af oplevelser ligger også nu Gedser Fyr – som den mest komplicerede, fortæller Klaus Folkmann.
- Alene den grund, at vi skulle krane jernbjælker ind gennem vinduerne i toppen af tårnet og udskifte nogle af de bærende jernbjælker, gør, at vi husker opgaven i mange år.
Og fyrtårne kommer også i forskellige størrelser. Nogle kan nærmest klares fra jorden stående på en lift, på andre, som i Gedser, skal der opstilles stillads, og på atter andre arbejder man fra firmaets skyclimber; en slags lift, der hænger i en stålwire fra toppen af fyrtårnet og betjenes ved hjælp af et elektrisk spil fra jorden.
- Så der er aldrig én opgave, der er fuldstændig magen til en anden. Det er også det, der gør det så udfordrende at være med til, konstaterer Klaus Folkmann.
Vejen ind
En gang var der mere end 200 fyrtårne langs Danmarks mere end 8000 km kyst – antallet af aktive fyrtårne er i dag 176, da GPS-signaler har overtaget en stor del af navigationen. Og ligesom antallet af aktive fyrtårne er begrænset, er det også et begrænset antal malermestre, der arbejder med disse opgaver. Klaus Folkmann gætter på, at der blot er et fåtal, der arbejder med fyrtårne. Og det var da også med en vis nervøsitet, de gav sig i kast med det første fyrtårn.
- Vi havde aldrig beskæftiget os med fyrtårne. Og det kunne da også nemt være gået galt. Det gjorde det heldigvis ikke.
- Og når du kaster dig over noget helt nyt, skal du være forberedt på, at det tager tid at få så megen erfaring, øvelse og rutine, at du begynder at kunne lave penge på det.Og det er sådan set ligegyldigt, om det er microcement, epoxymaling – eller som her fyrtårne – man giver sig i kast med, mener Klaus Folkmann. Man skal turde binde an med noget nyt og uprøvet.
- Du skal være klar til, at det bliver hårdt, og at du er nødt til at have almindeligt malearbejde ved siden af, så du kan tjene penge, indtil du har fået foden indenfor på et nyt område.