Med mor til byggemøde
Hvad gør mødre, der både skal holde barsel og passe egen virksomhed? Nogle kvinder tager det i strakt arm, andre kan slet ikke forestille sig, hvordan man kan begge dele.
Dagen før hun fødte sin datter, var malermester Elisabeth Oesten Frank ude hos en kunde og sætte tapet op.
- Og dagen efter fødslen var jeg ude hos en kunde med et tilbud. Imens sad min svigermor ude i bilen med min nyfødte datter, fortæller Elisabeth Oesten Frank, som sammen med sin mand, Jacob Jørgensen, driver firmaet Gentoftemaleren.
Parret har fire børn, og da den yngste blev født, havde de hvert sit malerfirma, så Elisabeth måtte arbejde under hele barslen.
- Jeg var ikke ude at male selv. Jeg havde det administrative arbejde og var ude at se på opgaverne, så jeg arbejdede nok 10 – 15 timer om ugen.
- Heldigvis kunne jeg bruge min mands firma som underleverandør, så hans ansatte udførte malearbejdet, fortæller hun.
Mødre holder barslen
Hvert år fødes godt 60.000 børn i Danmark, og det er ikke overraskende mødrene, der tager langt den største del af barslen. Hos Danmarks Statistik kan man følge vores familieliv i kolonner af tal, seneste opgørelse over barselsorlov er fra 2019.
Den viser, at fædre i gennemsnit bruger 34,2 dage på barsel og mødre bruger 280,1 dage. Regn selv efter; det er otte gange længere.
For selvstændige og medhjælpende ægtefæller er tallene lidt lavere. Her bruger fædrene 26 dage, mens mødrene har 267,3 dages barsel med den nyfødte.
Ja, faktisk kan vi zoome endnu længere ned i tallene og se på selvstændige og medhjælpende ægtefæller i bygge og anlægsbranchen i 2019: Her tog fædrene 20 dages barsel, mens mødrene tog 275,2 dage.
I efteråret 2021 vedtog Folketinget en ændring af reglerne for øremærkning af forældreorloven, så fra august 2022 har forældre med lønmodtagerjob hver elleve øremærkede uger.
Det skabte debat, at fædrene nu skulle have øremærket barsel. Så lovændringen endte med, at selvstændige blev undtaget fra loven, og de kan nu frit overdrage al orlov på nær to uger til den anden forældre.
Svært at holde helt fri
Men hvad stiller selvstændige mødre op med barsel? Danske Malermestre har talt med flere kvindelige malermestre om deres erfaringer med barsel. Nogle af dem har fået børn, inden de blev selvstændige, mens andre har haft barsel og firma samtidig.
- Jeg ville ikke have været selvstændig på barsel og med små børn med det, jeg ved i dag om at være selvstændig. Der er alt for meget arbejde, lyder det fra Majbritt Christensen, Tune Malerservice.
Hun er 43 år, har tre børn og har været selvstændig siden 2019.
Det samme gælder Lone Lohse, der er 44 år og har været selvstændig siden foråret 2021:
- Jeg var dagplejer med mine første børn, og da jeg fik nummer fire, var jeg malersvend, men valgte at blive dagplejer igen for at kunne være hjemme, fortæller hun.
- Jeg er glad for, at jeg ikke var selvstændig på barsel eller med små børn.
For ligesom Elisabeth Oesten Frank har andre kvindelige malermestre erfaret, at de måtte arbejde i løbet af deres barselsorlov.
Som Stine Kaad fortæller i artiklen ”Der gik ikke en dag uden telefonen ringede” på næste side, holdt hun 75 procents barsel, så hun kunne arbejde de øvrige 25 procent.
- Jeg har været nødt til at tage til byggemøder midt på dagen, hvor Ida-Marie sad i autostolen ved siden af. Det var alle meget søde og hjælpsomme overfor, fortæller Stine.
Del ansvaret til andre
Fra alle kvindelige malermestre, vi har talt med, lyder det gode råd til gravide malermestre, at de skal planlægge deres barsel og uddelegere opgaver og ansvar.
Bente Asberg Olesen driver malerfirmaet Asberg Olesen sammen med hendes mand, Per, og hun er samtidig oldermand i Ribe Malerlaug.
- Jeg tror mange af vores medlemmer, både mænd og kvinder, allerede har børn, når de bliver selvstændige, siger hun.
Hun er 50 år og har tre store børn, og da firmaet er i hendes mands navn, stod hun som lønmodtager, da hun holdt barsel.
- Havde vi ikke haft firmaet sammen, så tror jeg ikke, at jeg havde kunnet være selvstændig og holde barsel. Man kan jo være nødt til at lukke helt ned og så begynde forfra, siger hun.
- Er man alene som mester, skal man være fremsynet og planlægge det i god tid, hvor man fx allierer sig med en dygtig malersvend, der kan tage over, siger Bente Asberg Olesen.
Også for Marianne Hansen, 38 år og mor til tre, har det gjort barslen mulig, at hun ikke er alene som ejer af firmaet. Hun blev selvstændig med eget firma i 2013, efter hun afsluttede et halvt års barsel med sit andet barn. I 2018 fusionerede hun firmaet og blev kompagnon i Malerfirmaet Staubo. I november 2021 kom hun tilbage efter otte måneders barsel med hendes tredje barn.
- Jeg har været så heldig, at vi kunne ansætte en malermester, som overtog mine opgaver i min barsel. Nu hvor jeg er tilbage er firmaet udvidet, så vi er tre i ledelsen, og jeg arbejder 30 timer om ugen, fortæller Marianne Hansen.
Hendes bedste råd til kvindelige selvstændige er at få uddelegeret opgaver og ansvar.
- Det er godt at kunne uddelegere, og man skal ikke gøre firmaet helt afhængig af en selv.