Flere unge i gang med uddannelsen til bygningsmaler
Hele syv procent flere elever i gang på bygningsmaleruddannelsens hovedforløb i forhold til sidste år. Helt præcist 1277 elever i januar 2022.
Sådan lød konstateringen, da formanden for Danske Malermestre, Per Vangekjær, aflagde sin mundtlige beretning på Branche- og arbejdsgiverorganisationens generalforsamling i dag. Generalforsamlingen bliver afholdt på Copenhagen Marriott Hotel med deltagelse af oldermænd og formænd for arbejdsgiverorganisationens 33 lav og lokalforeninger.
- Tilgangen til faget, rekrutteringen af nye svende, skyldes ikke mindst, at I er gode til at tage lærlinge. Jeg tror, vi alle kan være tilfredse med den beslutning, vi tog på oldermandsmødet i Aarhus tilbage i 2017 – at der var garanti for en læreplads i malerfaget.
Men selvom malerfaget pt. har godt tag i de unge, er der brug for flere, dygtige malersvende. Derfor har Danske Malermestre blikket rettet mod de unge, der aldrig kommer i gang med en videregående uddannelse efter gymnasiet. I flere år har Danske Malermestre i samarbejde med Malerforbundet i Danmark kørt kampagnen blivmaler.nu. Den bliver nu målrettet de studenter, der ikke kommer videre:
- Det overordnede formål med kampagnen er selvfølgelig at gøre vores fag attraktivt for de unge, så vi kan tiltrække de kvalificerede unge til faget. I år har kampagnen så det tvist, at vi målrettet går efter de mere end 20 procent af de unge, der dropper ud af gymnasierne eller som aldrig kommer i gang med en uddannelse efter studentereksamen.
Danske Malermestres formand foregreb også de kommende overenskomstforhandlinger, der så småt går i gang i løbet af efteråret. Han håbede på fredelige forhandlinger og mindede om den aftale om en regulering af prislisten på 3,75 procent, som blev indgået tidligere på året:
- Ja, forbundet kaldte det ligefrem en historisk aftale. Og det er da også fuldstændig rigtigt, at det ikke hører til det normale, at der bliver indgået så stor en aftale midt i en overenskomstperiode.
- Det holdt hårdt med disse forhandlinger – og ikke mindst Malerforbundet pressede hårdt på for at få en aftale. Deres medlemmer har nok haft lidt svært ved at acceptere, at der ikke kom en stigning på prislisten ved de seneste overenskomstforhandlinger.
Med reguleringen af prislisten fik Danske Malermestre sat en stopper for den praksis med at rejse sager om brud på arbejdsmiljøreglerne på baggrund af gamle sager rejst af Arbejdstilsynet – de såkaldte §10 stk. 2 sager.
For yderligere kommentarer kontakt Per Vangekjær på telefon 2094 0790.