Endelig ny regering
Læs formand for Danske Malermestre Per Vangekjærs kommentar til regeringsgrundlaget mellem Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.
Efter meget lange – og uden for diskussion svære – forhandlinger har Danmark med blot 10 dage til jul fået præsenteret en ny regering. Fungerende statsminister og kongelig undersøger Mette Frederiksen har siden valget 1. november forhandlet med partierne og er altså endt med en regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Tilsammen tæller regeringen 89 mandater og med støtte fra i hvert fald tre nordatlantiske mandater er der et flertal på 92 mandater bag den nye regering.
Og altså den første SV-regering siden 1978. Tiden vil nu vise om den nye regering bliver politisk duelig over længere tid, eller om vi skal i stemmeboksen inden for kort tid.
Som arbejdsgivere hilser vi det mere end velkommen, at en ny regering sætter sig for at øge arbejdsudbuddet. Arbejdsmarkedet skriger efter ledige hænder – og har gjort det længe. Vi skal have folk til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det er positivt, at regeringen har sat sig for at hæve beskæftigelsesfradraget. Og ambitionerne om at hæve arbejdsudbuddet med 45.000 danskere stiller vi os også bag.
Skattereformer er bestemt også noget, vi kan hilse velkommen. Det skal kunne betale sig at arbejde. Det vil også få betydning for arbejdsudbuddet, hvis det bliver mere attraktivt at arbejde. At lette skatten i bunden sammen med topskattelettelser er den rigtige vej at gå. Markante topskattelettelser og en lettelse af erhvervsskatterne er også en rigtig vej.
Men om det er en ”lettelse” at komplicere skattesystemet med en ny top-top-skat, tvivler jeg ærligt på. Og jeg synes dog også, at vi mangler at høre noget om, hvordan man vil finansiere skattelettelserne. En frisættelse af det offentlige er et helt rigtigt tiltag, men er det nok?
Der blev også luftet tanker om en reform af uddannelsessystemet, noget, vi har efterlyst. Blandt andet kommer mesterlæren tilbage under en eller anden form. Men alt for mange unge går gymnasievejen. Det er tvingende nødvendigt, at der bliver sat ind her. Men hvordan? Vi skal have flere unge til at kigge i retning af erhvervsuddannelserne, så arbejdsmarked har adgang til den bedst kvalificerede og uddannede arbejdskraft. Men så sandelig også, hvis den grønne omstilling skal lykkes. Til det har vi ikke mindst brug for dygtige håndværkere. Der skal gøres mere på det område, end hvad vi har hørt i dag.
Dog skal vi gøre det utvetydigt klart, at vi som arbejdsgivere må tage stærkt afstand fra det angreb på den danske forhandlingsmodel, det bebudede lønløft til de sundhedsansatte, som regeringen lægger op til, er. tre milliarder for at indfri et socialdemokratisk valgløfte… Det er fuldstændigt uholdbart, hvis politikerne skal til at diktere løn på det danske arbejdsmarked. Det er alene et spørgsmål mellem arbejdsmarkedets parter.
Endelig er det jo også en temmelig turbulent tid, mildt sagt, vi nu lever i. Det bliver spændende, hvordan en ny regering griber det an, når ambitionerne om vigtige tiltag som inflation, forsvarets bevillinger, krigen i Ukraine og ikke mindst den grønne omstilling, skal føres ud i livet.
Indtil nu tegner der sig i hvert fald et billede en regering, der har sat i midten og sat sig for at gennemføre en række vigtige og nødvendige reformer af det danske samfund. Og dertil skal der lyde ros. Det bliver spændende at følge.
For yderligere kommentarer kontakt Per Vangekjær på telefon 20940790.