Hvad laver en maler?


De fleste malersvende er ansat hos en malermester, som har to - tre svende og et par elever. Der er også nogle meget store malervirksomheder med hundrede malersvende, men de fleste er mindre virksomheder.

Hos de private kunder er det oftest mindre opgaver, hvor f.eks. stuen skal males eller vinduerne skal males udvendigt, og ofte har man en god snak med kunderne om, hvordan de skal have malet.

Hos erhvervskunderne er det større opgaver. Det kan være et firma, som skal have malet et kontor på flere etager. Det kan også være nybyggede lejligheder, hvor de alle sammen skal have ordnet vægge og lofter med spartling, filt og maling. Eller man skal op på et stillads og arbejde med at få facaden flot på en stor bygning.

Nogle malerfirmaer specialiserer sig i at arbejde med restaurering af gamle bygninger. F.eks. kirker, herregårde eller slotte, hvor skal bruges gammeldags malerteknikker og gammeldags materialer.

De malersvende, der arbejder med restaurering har oftest videreuddannet og specialiseret sig i dekorationsmaling.

Prikken over i'et

Uanset hvilken type malerarbejde man laver, så er malerfaget prikken over i'et alle de steder, hvor man afleverer en opgave.

Om det er en perfekt glat hvid væg, forgyldte udskæringer, en 50 m høj facade eller en dør, der er spartlet, slebet og malet - alle ser resultatet af malerens anstrengelser!


Er det giftigt at male?

Nej. Ganske almindelig maling, som bruges til langt de fleste maleropgaver er ufarlige at arbejde med, og selv gravide malersvende kan fortsætte det meste af deres almindelige arbejde.

Arbejdsmiljøet betyder meget i malerfaget. Før i tiden kunne malingen give malerne skader pga. kemiske stoffer, som længst er væk fra malingen nu.

I dag handler indsatsen mest om, at malerne får gode redskaber til arbejdet med f.eks. at slibe og male lofter og at der er sikkerhed på arbejdspladsen, når malerne f.eks. arbejder på stilladser. 

Arbejdet som maler