Ja-tak til fleksible uddannelsesaftaler

13-09-2018

Der er gode takter i regeringens nye udspil ’Fra folkeskole til faglært’, hvor der skabes bedre kontakt mellem folkeskolen og landets erhvervsskoler. Men især regeringens forslag om at skabe mere fleksibilitet i virksomhedernes muligheder for at opsige en uddannelsesaftale i løbet af uddannelsen.

 

- Vi tror på, at det vil få flere malermestre til at indgå uddannelsesaftaler, hvis der er mere fleksibilitet. Vi hører ofte, at det er et problem, at aftalerne er uopsigelige, hvis elever ikke passer ind i virksomheden. For har en mester først haft en elev, hvor engagementet faldt og sygdommen steg, så tør de ikke ansætte en igen. Det tør de, hvis aftalerne bliver mere fleksible, siger uddannelseschef Niels Håkonsen fra Danske Malermestre. 

 

Regeringens forslag supplerer Danske Malermestres praktikpladsgaranti for unge, der har evnerne og interessen for malerfaget og rekrutteringskampagnen Blivmaler.nu, der netop er sat i gang.

 

Politisk velvilje er ikke nok
Regeringen har afsat 1,5 mia. kr. til at styrke erhvervsuddannelserne – og folkeskolerne får en halv mia. kr. de næste fire år. Mange af pengene skal bruges til at styrke folkeskoleelevernes interesse for erhvervsuddannelserne.

 

Niels Håkonsen ser frem til, at der er match mellem det politikerne siger, og det de gør. For politisk velvilje er ikke nok.

 

- Det er nødvendigt, at erhvervsuddannelser reelt får opmærksomhed. De sidste fire-fem år har vi hørt på, at der har været politisk velvilje til at gøre noget for erhvervsskolerne, men realiteten er, at skolerne er blevet beskåret med to procent om året i det såkaldte omprioriteringsbidrag. Midlerne til erhvervsuddannelserne er sat ned – og det har været et dårligt signal at sende til de unge, der skal søge ind, siger Niels Håkonsen, der havde håbet at omprioriteringsbidraget blev fjernet.

 

Nyt grundforløb giver mening
Regeringen lægger også op til, at der skal være et grundforløb for dem, der er gået ud af folkeskolen for over to år siden. Det er ikke muligt i dag. Det hedder GF+ og er et ti ugers grundforløb inden grundforløbets anden del, hvor man har valgt en konkret erhvervsuddannelse. 

 

- Jeg synes det er positivt, at de der ikke kommer direkte fra folkeskolen kan få en introduktion til de forskellige fag i stedet for, at de blindt vælger en uddannelse, som de senere springer fra, fordi det ikke var dem, siger Niels Håkonsen.

 

Dårlige til at markedsføre os selv
Det ærgrer Niels Håkonsen, at regeringen for eksempel i udspillet foreslår medaljer til elever på erhvervsuddannelserne.

 

- Vi har jo allerede bronze- og sølvmedaljer til de bedste svendeprøver i malerfaget, og mange andre fag har noget lignende. Men det, at de der skriver sådan et udspil ikke kender til det, viser måske desværre, at vi ikke er gode nok til at markedsføre os selv, konkluderer Niels Håkonsen.

 


Henvendelser vedrørende denne pressemeddelelse kan ske til uddannelsespolitisk chef Niels Håkonsen Danske Malermestre på tlf. 22 64 30 97.

Alle nyheder fra laugetMedlemsbladet marts 2019
19-02-2019
I martsnummeret af Danske Malermestre kan du læse om det succesfulde Nyborg Stævne, at fremtidens maler går high tech og at malerjobbet slider mere end det styrker.
>> Læs mere…
Medlemsbladet februar 2019
23-01-2019
I februarnummeret af Danske Malermestre kan du læse om malerfirmaet Jørn Andersen & Sønner, der tager alle på medarbejdere med på kursus, farvecirklen fra læren fra Bauhaus og om at være maler på Christiansø.
>> Læs mere…
Medlemsbladet januar 2019
20-12-2018
Det første nummer af Danske Malermestre i 2019 indeholder artikler om, hvordan stram styring giver ro i byggeriet, at komme godt tilbage efter lang tids sygefravær og nyheder på Nyborg Stævnet i januar.
>> Læs mere…
Medlemsbladet december 2018
28-11-2018
Hvorfor samarbejder vi ikke bare?, spurgte en af deltagerne i Danske Malermestres vellykkede gå-hjem-møde som du kan møde i decembernummeret af Danske Malermestre. Du kan også læse om den nye oldermand i Frederiksborg Amts eller læse om unge som Facebook-ambassadører for malerfaget.
>> Læs mere…
Medlemsbladet november 2018
29-10-2018
Du kan i novembernummeret af Danske Malermestre læse om debatten om uddannelseskrav på oldermandsmødet og temaet om netværk og videndeling blandt malermestre, hvor du også får fif fra en ekspert.
>> Læs mere…
Side:   1 2 3 4 5 6 7   Næste

Nyhedsvisning